Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΕΙΚΟΝΟΦΡΑΦΗΜΕΝΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

                                   
                       
      Τα κλασσικά Εικονογραφημένα είναι σε σειρά κόμικς, που διασκευάζουν γνωστά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η σειρά κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1951 από τις εκδόσεις Πεχλιβανίδη, βασισμένη στην αντίστοιχη αμερικάνικη, και από τότε γνωρίζει συνεχείς ανατυπώσεις                          Χαρακτηριστικό της ελληνικής έκδοσης ήταν η προσαρμογή θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος, για την απόδοση των οποίων δούλεψαν γνωστοί Έλληνες εικαστικοί και λογοτέχνες. Τα Κλασσικά Εικονογραφημένα αποτέλεσαν μέρος της πολιτιστικής ζωής της χώρας για περίπου δυο δεκαετίες, και σύντροφο της παιδικής και νεανικής ηλικίας χιλιάδων Ελλήνων. Σήμερα οι πρώτες εκδόσεις αποτελούν συλλεκτικά αντικείμενα.

  Ιωσηφίδου Ειρήνη.











ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

       

      Εικαστικές τέχνες είναι τόσο περίπλοκες και τόσο απλές ταυτόχρονα. Ο άνθρωπος έχει αφιερώσει χρόνια και χρόνια για να ανακαλύψει τον θησαυρό που κρύβει η καθεμία, από την μουσική μέχρι και την αστρονομία! Κάθε τέχνη είναι ξεχωριστή και για αυτό η ασχολία της με αυτή προϋποθέτει προθυμία για σκληρή εξάσκηση. 
Μια απεικόνιση των 7 καλών τέχνων.
1.Αρχιτεκτονική   2. Ζωγραφική  3. Θέατρο
4.Γλυπτική 5.Μουσική 6.Χορός
6. Λογοτεχνία 7. Εικαστική Τέχνη
        Μουσική, Γλυπτική , Θέατρο , Ζωγραφική, Αρχιτεκτονική, Λογοτεχνία και Χορός,οι 7 βασικές τέχνες που αποτελούν τις εικαστικές τέχνες. Μια από τις τέχνες είναι η μουσική. Μουσική είναι η τέχνη που βασίζεται στην οργάνωση των ήχων με σκοπό την σύνθεση, την εκτέλεση και την ακρόαση/λήψη ενός μουσικού έργου. Είναι γνωστή ότι η μουσική είναι υπεύθυνη να καλύψει τις ανάγκες του ανθρώπου για έκφραση των συναισθημάτων και για να απαλύνει την ψυχική του δυσαρέσκεια.Γλυπτική είναι η τέχνη της δημιουργίας-έκφρασης , με την βοήθεια εργαλείων που στο τέλος αποτελούν μια τρισδιάστατη μορφή της. Με την βοήθεια της πέτρας, μαρμάρου, ξύλου, ή πηλού , οι γλύπτες δημιουργούν τα λεγόμενα γλυπτά, που θαυμάζουμε στα διάφορα μουσεία ή στις επιδεικτικές εκθέσεις.Η Ζωγραφική είναι η μια καλή τέχνη και θεωρείται η τέχνη παραγωγής ή αναπαράστασης μιας πραγματικής ή φανταστικής εικόνας. Οι πρώτες ζωγραφικές απόπειρες φαίνεται να έγιναν πριν από περίπου 32000 χρόνια, με μέσα μόνο με κόκκινη ώχρα και μαύρο. 
        Το θέατρο είναι μια ακόμα πολύ σημαντική τέχνη του πολιτισμού μας.  Είναι η απόδοση ιστοριών μπροστά σε κοινό, με τη χρήση κυρίως του λόγου αλλά και την βοήθεια της μουσικής και του χορού. Μερικά είδη θεάτρου είναι η όπερα, το μπαλέτο, η κωμωδία, η τραγωδία και το σατυρικό δράμα. Το θέατρο είναι η σύγχρονη μορφή του αρχαίου διθυράμβου.Η Αρχιτεκτονική είναι μια ακόμα τέχνη δημιουργίας σε τρισδιάστατη μορφή. Γνωστή ως υλοποίηση κτιρίων και επιστήμη σχεδιασμού, περιλαμβάνει τον σχεδιασμό όλων των κτιρίων μέχρι και τον σχεδιασμό επίπλων και μικρών πραγμάτων. Ετυμολογικά, αρχιτεκτονική προέρχεται από τις λέξεις αρχή και τέχνη. Επιπλέον, η λογοτεχνία είναι η τέχνη του έντεχνου λόγου. Τα γραπτά και τα προφορικά κείμενα αποτελούν την λογοτεχνία. Η λογοτεχνία είναι γνωστή ως μυθοπλαστική γραφή ή ως κείμενο που προσφέρει << αισθητική απόλαυση>>. Τέλος, ο Χορός είναι μια μορφή καλλιτεχνικής και αθλητικής έκφρασης, η οποία γενικά αναφέρεται στην κίνηση του σώματος συνήθως ρυθμική και συγχρόνως με την μουσική. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες  χορών από τους παραδοσιακούς, όπως οι Ποντιακοί, Θρακιώτικοι, Μακεδονικοί, μέχρι και τους σύγχρονους, όπως ο λάτιν χορός, ο μοντέρνος, το hip hop. 
          Οι τέχνες είναι απέραντες για να ανακαλυφθούν σε λίγο χρόνο και με λίγη κούραση. Για αυτό και από την αρχαιότητα, υπεύθυνες για κάθε τέχνη είναι η Καλλιόπη για την επική ποίηση  η Ευτέρπη για την μουσική, η Κλειώ της Ιστορίας, η Ερατώ της Λυρικής, η Μελπομένη του θεάτρου και πιο συγκεκριμένα της τραγωδίας, η Τερψιχόρη του χορού, η Θάλεια της κωμωδίας και η Ουρανία της αστρονομίας και της μαντικής. Αυτές είναι οι καλές τέχνες του πολιτισμού μας.

ΣΚΟΥΜΠΟΥΡΔΗ ΝΙΚΗ

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

H Αφίσα

Η αφίσα είναι ενα μεγάλο κομμάτι χαρτί με κείμενο και εικόνες συνήθως τυπωμένο,που αναρτάται σε τοίχο ή σε  άλλη επιφάνεια.
Συχνά είναι εργαλείο διαφήμισης,προπαγάνδας,διαμαρτυρίας ή τρόπος για να περάσει ενα μήνυμα.
Οι αφίσες που είχαν μόνο κείμενο έχουν μια μακρόχρονη ιστορία:διαφήμιζαν διάφορα έργα ή ενημέρωναν τους πολίτες για κυβερνητικές αποφάσεις.
Η ανάπτυξη της έγχρωμης λιθογραφίας ήταν μεγάλη επανάσταση για τις αφίσες,επιτρέποντας την φθηνή εκτύπωση αφισών με έντονα χρώματα.
Επίσης διάφορες αφίσες δημιουργήθηκαν απο γραφίστες και σε άλλες εποχές.
Στην δεκαετία του '60 με την άνοδο της ποπ αρτ και με τα κινήματα διαμαρτυρίας αυξήθηκε η χρήση της αφίσας. Ισως οι πιο ενδιαφέρουσες αφίσες ήταν αυτες των Γάλλων φοιτητών κατα την διάρκεια διάφορων γεγονότων.
Η κινηματογραφική βιομηχανία παρατήρησε οτι οι αφίσες με τα ζωηρά χρώματα είναι ενας καλός τρόπος προώθησης των ταινιών.
Η συλλογή κινηματογραφικών αφισών ειναι για πολλούς ενα σημαντικό χόμπι.

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Η γλυπτική είναι μία από τις "αθάνατες" εικαστικές τέχνες,η οποία υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων.Παρακάτω αναφέρονται κάποιοι από τους εκπροσώπους της:
    1.Ογκίστ(Αύγουστος) Ροντέν
  • Το φιλί
  • Η πύλη για την κόλαση
  • Ο σκεπτόμενος
  • Οι Αστοί του Καλαί
  • Αδάμ και Εύα 
   2.Έντγκαρ Ντεγκά


  • Μικρή δεκατετράχρονη χορεύτρια
  • Χορεύτρια που βάζει την κάλτσα της
   3.Antonio Pollaiolo


  • Capitoline Wolf ή Lupa ή She-wolf(Η λύκαινα που ταϊζει τον Ρωμύλο και τον Ρέμο)
    4.Γιαννούλης Χαλεπάς


  • Σάτυρος που παίζει με τον Ερωτα(Στο συγκεκριμένο έργο ο Χαλεπάς χαρακτηρίζεται ισάξιος του Ροντέν)
    5.Φειδίας


  •  Άγαλμα του Ολυμπίου Διός,ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου
  • Η Παρθένος Αθηνά
  • Άγαλμα της προμάχου Αθηνάς

Το φιλί,Ροντέν
Μικρή δεκατετράχρονη χορεύτρια,
Ντεγκά

Οι αστοί του Καλαί,Ροντέν
Σάτυρος που παίζει με τον Ερωτα,Χαλεπάς
Η Παρθένος Αθηνά,Φειδίας



Lupa,Pollaiolo
Νικηφορίδης Βασίλης

Η τέχνη την εποχή του μεσαίωνα και της αναγέννησης

 Η ελεύθερη έκφραση και βούληση δεν ήταν πάντοτε κάτι το αυτονόητο.Υπήρξαν αυταρχικές και θεοκρατικές κοινωνίες που περιόριζαν τις κοινωνικές ελευθερίες του ανθρώπου.Κάτι παρόμοιο συνέβη και με την τέχνη.Έτσι στην σκοταδιστική και οπισθοδρομική εποχή του μεσαίωνα η προσωπική έκφραση του καλλιτέχνη μέσα από το έργο του έπρεπε να ταυτίζεται απόλυτα με τα πρόσωπα της εποχής.Η καθολική εκκλησία ασκούσε κατά τον μεσαίωνα καταλυτική επιρροή σε θέματα κουλτούρας και πολιτισμού.Η μη ταύτιση ιδεών με την ηγεσία της οδήγησε πολλούς καλλιτέχνες και στοχαστές στην πυρά μέσω της ιεράς εξέτασης.Ο λόγος,επομένως,στο καλλιτεχνικό έργο την περίοδο εκείνη έμεινε στάσιμος και εξελίχθηκε αμυδρά.
 Η εξέλιξη των χρόνων ταυτίστηκε με την εξέλιξη στην κοινωνική ζωή του ανθρώπου όπου βασικές εκφάνσεις της όπως η τέχνη,η τεχνολογία,η επιστήμη άρχισαν να εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς.Η ελευθερία λόγου και έκφρασης στην περίοδο της αναγέννησης ώθησε πολλούς καλλιτέχνες να αφήσουν ανεξίτηλο το σημάδι τους στο πέρασμα των  χρόνων και να οδηγήσουν την τέχνη με όλες τις εκφάνσεις της στο απόγειο.Τα ανθρωποκεντρικά καλλιτεχνικά έργα της εποχής με την απαράμιλλη ομορφιά τους και οι φιλελεύθεροι,ανεξάρτητοι και αιώνιοι εκφραστές τους αποτελούν μέχρι σήμερα πυξίδα γα πολλούς καλλιτέχνες.Ο λογος εισχωρεί μέσω του μεγαλείου των εκφραστών του και εξελίσσεται στα καλλιτεχνικά έργα της αναγέννησης σε μεγάλο βαθμό και αποτέλεσε απαρχή μιας πιο ελεύθερης,δημιουργiκότερης και εμπνευσμένης εποχής,

Μάριος Φουρκιώτης


Ο μεσαίωνας ήταν μια εποχή σκοταδιστική και οπισθοδρομική,όπου δεν υπήρχε ανάπτυξη σε κανέναν τομέα της επιστήμης και κυρίως στην τέχνη.Επιπλέον,δεν υπήρχε ελευθερία λόγου και έκφρασης.Έτσι τα έργα των καλλιτεχνών έπρεπε να είναι απόλυτα ταυτισμένα με τις πεποιθήσεις και την νοοτροπία που επικρατούσε εκείνη την εποχή.Επομένως,ο λόγος στο καλλιτεχνικό έργο έμεινε στάσιμος και εξελίχθηκε αμυδρά,γι' αυτό και η εποχή αυτή έχει χαρακτηριστεί περίοδος των  "Σκοτεινών Αιώνων".Ωστόσο, με την εξέλιξη των χρόνων,αναπτύχθηκαν η τέχνη,η τεχνολογία και η επιστήμη με ραγδαίους ρυθμούς.Επιπρόσθετα,κατά την περίοδο της αναγέννησης υπήρχε ελευθερία λόγου και έκφρασης,με αποτέλεσμα πολλοί καλλιτέχνες να οδηγήσουν την τέχνη στο απόγειο της εξέλιξης της.Επομένως,ο λόγος εισχωρεί και εξελίσσεται στα καλλιτεχνικά έργα της αναγέννησης σε μεγάλο βαθμό και έτσι αποτέλεσε απαρχή για την δημιουργία μίας πιο εξελιγμένης εποχής.

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ

  • ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ?
  • ζωγραφική είναι μια απο τις 7 τεχνες που ονομαζονται εικαστικες.Εργο της ειναι η απεικονειση χρωματων και εικονων πανω σε επιπεδη επιφανεια.μεσω της ζωγραφικης ο καλλιτεχνης εκφραζεται.
  • Ζωγρα
  • Leonardo da Vinci (Μόνα Λίζα)
  •   εργάστηκαν για το αριστούργημα του σε μια περίοδο 20 ετών. Αυτός που έφερε μαζί του παντού. Το αινιγματικό χαμόγελο έχει εξάψει τη φαντασία του κόσμου. Έχει κλαπεί δύο φορές και τώρα κατοικεί στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι. Όταν η Μόνα Λίζα επισκέφθηκε Αμερική στη δεκαετία του 1960, απέκτησε μια εξέχουσα θέση κοντά σε αυτή του τότε προέδρου των ΗΠΑ John F Kennedy. Γιατί οι άνθρωποι ουρά για τόσες πολλές ώρες για να πιάσει μια φευγαλέα ματιά; Ίσως επειδή είναι πολύ ανθρώπινη, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει μια αίσθηση ότι υπάρχει κάτι πέρα. Στον κόσμο, αλλά κοιτάζοντας πέρα​​. Δεν είναι ότι ένα χαμόγελο ικανοποίησης υπέρτατη;Ο καθένας θα έχει μια διαφορετική άποψη και ότι είναι μέρος της έλξης της ζωγραφικής.
  • Το Scream - Edvard Munch
  • Μια ζωγραφική που συμβολίζει την αγωνία και τον πόνο της σύγχρονης ζωής. Έχει γίνει ένα από τα πιο διάσημα εικόνες της σύγχρονης εποχής. Κάπως με κάνει να σκεφτώ του Freud και κοιτάζοντας υποσυνείδητό μας. Είναι γνωστό, αλλά είναι καλό; Γιατί να δούμε την λάσπη στον κρίνος λιμνούλα, όταν μπορείτε να απολαύσετε τις lillies στην κορυφή Δημιουργία του Αδάμ - Καπέλα Σιξτίνα του Μιχαήλ Άγγελου
  • Michelangelo χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για τον πόνο της Καπέλα Σιξτίνα. Επέλεξε σκηνές από την Παλαιά Διαθήκη. Αυτή είναι η στιγμή του Θεού δημιουργία Αδάμ. Αυτό είναι μόνο ένα κλάσμα της Καπέλα Σιξτίνα. Για να εκτιμήσουμε πλήρως την έκταση, το μεγαλείο και την ομορφιά της δημιουργίας Michelangel, μπορείτε πραγματικά να επισκεφθείτε το Βατικανό. 
                                                                                                                    Ελευθερίου Δημήτρης

Τα κόμικς


Τα κόμικς που είναι γνωστά και ως ένατη τέχνη, είναι μια μορφή οπτικής τέχνης που αποτελείται από εικόνες που συνήθως συνδυάζονται με κείμενο, το οποίο συχνά βρίσκεται σε συννεφάκια κειμένου ή λεζάντες. Τα κόμικς είναι σχήματα και εικόνες ευρισκόμενα εσκεμμένα σε σειρά με σκοπό να μεταδώσουν πληροφορίες και να προκαλέσουν μια αισθητική αντίδραση από τον χρήστη. Ο ορισμός αυτός αφήνει ορθά έξω τις γελοιογραφίες που είναι μεμονωμένες εικόνες, αφού στα κόμικς υπάρχει σαφώς μια αφηγηματική αλληλουχία μεταξύ των εικόνων. Η ύπαρξη κειμένου επίσης δεν είναι απαραίτητη.                                                                                
Τα κόμικς γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη στις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα στην Αμερική, κυρίως από τις ιστορίες με υπερήρωες εταιριών όπως η DC Comics και η Marvel comics. Στην Ευρώπη υπήρχε μια μικρή σκηνή, που ξεκίνησε με πρωτοπόρους τους Βέλγους και εκδόσεις όπως ο Τεντέν και το περιοδικό Spirou. Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο με την άφιξη των αμερικάνικων κόμικς στην Ευρώπη αλλά και τη μεσολάβηση της δεκαετίας του '60, που αγκάλιασε αντικουλτούρες όπως τα κόμικς, αυτά σιγά-σιγά καθιερώθηκαν ως σοβαρό είδος τέχνης.
Αναλόγως το πως ορίζει κανείς τα κόμικς, οι ρίζες τους μπορούν να αναζητηθούν στο 15ο αιώνα ή ακόμα και στα Αιγυπτιακά ιερογλυφικά. Παρόλα αυτά, η σημερινή μορφή τους (με καρέ και κείμενο σε συννεφάκια ή λεζάντες) εμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Πρωτοπόροι λοιπόν του είδους θεωρούνται για την μεν Ευρώπη το περιοδικό Ally Sloper's Half Holiday που κυκλοφόρησε στην Αγγλία το 1884 για τις δε ΗΠΑ το  του Ρίτσαρντ Άουτκολτ , του οποίου κύριος χαρακτήρας ήταν το Κίτρινο Παιδί και ξεκίνησε να δημοσιεύεται σαν ένθετο στριπ σε εφημερίδες το 1895.

To graffiti











To graffiti με την μορφή που παρουσιάζει ως και σήμερα πρωτοεμφανίστηκε στη δεκαετία του 70 στις κοινότητες των αφροαμερικανών. Την ίδια περίοδο και στα ίδια μέρη αναπτύχθηκε και το κίνημα του hip hop. Ίσως και για αυτό πολλοί και για αρκετά χρόνια να το θεωρούσαν ένα από τα στοιχεία του hip hop.Ένας ακόμα λόγος που ίσως το graffiti να ταυτίστηκε με το hip hop είναι πως και τα δύο αρχικά απευθύνονταν και προέρχονταν από τον ίδιο καταπιεσμένο κόσμο. Ένα χαρακτηριστικό των πρώτων graffiti είναι πως αρκετά συχνά έμεναν ανυπόγραφα.Αυτό που φαινόταν να νοιάζει τους δημιουργούς τους , ήταν το μήνυμα του εκάστοτε κομματιού που συνήθως ήταν άκρως κοινωνικό και πολιτικό.




ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΦΑΧΑΝΤΙΔΗΣ !

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ MAIL  . ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΑΤΟΜΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ  ΓΙΑ ΤΟ PROGECT  5 "ΤΕΧΝΗΣ ΛΟΓΟΣ" ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΦΟΡΑ. ΚΑΘΕ ΑΡΧΕΙΟ ΕΧΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ. ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΑΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΈΧΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΑΣ ΜΕ ΕΝΤΟΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. ΣΥΜΠΛΗΡΏΣΤΕ ΤΟ ΥΠΟΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Ή ΝΑ ΤΟ ΕΚΤΥΠΩΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΓΡΑΨΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ.Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΕΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΘΑ  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΤΕ ΩΣ ΟΜΑΔΑ ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ (ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ) , ΑΦΟΥ ΤΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

4η ΟΜΑΔΑ

4η ΟΜΑΔΑ

Ερευνητικό ερώτημα:
Αναζητήστε σε συγκεκριμένους καλλιτέχνες και συγκεκριμένα έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και άλλων εικαστικών τεχνών τη σχέση λόγου-εικόνας, τον τρόπο συνύπαρξης τους και πως αντιλαμβάνεται το τελικό αποτέλεσμα ο θεατής.

Υποερώτημα:

Να βρείτε μερικές γενικές πληροφορίες για τη ………………………… και να παρουσιαστούν στην ολομέλεια, ώστε να έχουν όλοι μια γενική εικόνα της κάθε τέχνης

Πηγή άντλησης πληροφοριών: σχολικό βιβλίο Ιστορίας της Τέχνης, Διαδίκτυο








Να συμπληρώσετε τα υπό ερωτήματα που έχετε αναλάβει.!


3η ΟΜΑΔΑ


3η ΟΜΑΔΑ
Ερευνητικό ερώτημα:
Πως το κείμενο γίνετε σενάριο, ρόλος και εικόνα στο θέατρο, κινηματογράφο, εικαστικές δράσεις;
Υποερώτημα:
Να βρεις μερικές γενικές πληροφορίες για  την τέχνη του ……………………..  και να παρουσιαστούν στην ολομέλεια, ώστε να έχουν όλοι μια γενική εικόνα της

Πηγή άντλησης πληροφοριών: σχολικό βιβλίο Ιστορίας της Τέχνης, Διαδίκτυο





Να συμπληρώσετε τα υπο ερωτήματα που έχετε αναλάβει.!


" Graffiti "

Γκράφιτι:


Η τέχνη του δρόμου




Δοκιμασμένη μέθοδος σε «λερωμένους» δρόμους.Τοίχοι γεμάτοι με μπογιές και σχέδια. Τα γκράφιτι είναι η τέχνη του δρόμου. Κραυγές αποτυπωμένες συνήθως με σπρέι από ομάδες νέων  που επιθυμούν να δώσουν το στίγμα τους στην ανώνυμη μουντάδα της πόλης. Πολλοί είναι αυτοί που δεν τους αρέσουν και τα θεωρούν μουντζούρες ενώ άλλοι τα θαυμάζουν και τα βλέπουν ως μικρά έργα τέχνης. Το γκράφιτι που σημαδεύει τις επιφάνειες της πόλης είναι ο απόγονος των συμβόλων και εικόνων που βρέθηκαν στις σπηλιές της προϊστορικής περιόδου και σα στόχο είχαν την υπενθύμιση της ανθρώπινης ύπαρξης στο χώρο αλλά και την επικοινωνία.


2η ΟΜΑΔΑ



Ερευνητικό ερώτημα:
Αναζητήστε αν υπάρχει ο λόγος και με ποιες μορφές- ιδιαιτερότητες  στις εξής τέχνες: comic, graffiti, αφίσα, εικονογραφημένο παραμύθι.
Υποερώτημα:
Να βρεις μερικές γενικές πληροφορίες για την  τέχνη τ…   …………..  και να παρουσιαστούν στην ολομέλεια, ώστε να έχουν όλοι μια γενική εικόνα της

Πηγή άντλησης πληροφοριών: σχολικό βιβλίο Ιστορίας της Τέχνης, Διαδίκτυο
u







Να συμπληρώσετε τα υπο ερωτήματα που έχετε αναλάβει.!
  

1η ΟΜΑΔΑ: ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ Της ΤΕΧΝΗΣ:















Ερευνητικό ερώτημα:

Πως ιστορικά εισχωρεί και εξελίσσεται ο λόγος στο καλλιτεχνικό έργο;

Υποερώτημα:

 (να βρεθούν μορφές και έργα τέχνης που χρησιμοποιούν εικόνα και λόγο ή μόνο το ένα από τα δυό στην περίοδο........)

Πηγή άντλησης πληροφοριών: σχολικό βιβλίο Ιστορίας της Τέχνης, Διαδίκτυο



Να συμπληρώσετε τα υπο ερωτήματα που έχετε αναλάβει.!