Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Ύστερα από μια συνεργασία με το project Άμπελος ενημερωθήκαμε για μύθους σχετικά με το αμπέλι. Αφού μελετήσαμε ένα μύθο,ο οπίος διαδραματίζεται σε έναν λόφο,όπου ένα ελάφι προσπαθεί να ξεφύγει από τους αδίστακτους κυνηγούς βρίσκει καταφύγιο σε ένα αμπέλι. Εκεί τρώει τα κλιματόφυλλα και το αμπέλι αρχίζει να κουνιέται. Τότε οι κυνηγοί παρατηρούν την κίνηση του αμπελιού και συνειδητοποιούν ότι το ελάφι έχει κρυφτεί εκεί και ξαφνικά με δυο σα'ί'τες λαβώνουν το ελάφι. Μετά από αυτόν τον μύθο αποφασίσαμε να ζωγραφίσουμε την πιο δραματική σκηνή του,δηλαδή την στιγμή που το ελάφι γεύεται τα κλιματόφυλλα και οι κυνηγοί το σημαδεύουν με τις σα'ί'τες,την ώρα που το αίμα του ποτίζει το έδαφος!

ΟΜΑΔΑ : Αμπέλι

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Φτάνοντας στο τέλος, φτάνοντας στην σημερινή εποχή καταλάβαμε ότι ο λόγος με την τέχνη είναι ένα.Ο λόγος εξαρτάται από την τέχνη και η τέχνη από τον λόγο. Εξελίχθηκαν μαζί και θα συνεχίζουν να εξελίσσονται παρέα. Και σας θέτουμε το εξής ερώτημα "Είναι τυχαίο που μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις;"
        Και καθώς περνάνε οι εποχές φτάνουμε στην εξέλιξη των τεχνών. Μεσω του θεάτρου, του κινηματογράφου, του θεάτρου σκιων οι άνθρωποι διασκεδάζουν, διαμαρτήρονται και προβάλουν την καθημερηνότητά τους και της κουλτούρες τους.
    
   Ξεκώντας με την όπερα στην οποία ο λόγος εκφράζεται μέσω της μουσικής.
Η όπερα αποτελεί μουσικό θεατρικό είδος, είναι δηλαδή μουσικη σύνθεση που περιλαμβάνει συγχρόνως και σκηνική δράση. Οι διάλογοι των ηθοποιών της όπερας αποδίδονται με τη μορφή τραγουδιού ενώ η θεατρική παράσταση εκτυλίσσεται παρουσία ενός μουσικού συνόλου. Ως είδος θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μουσικά επιτεύγματα του Δυτικού πολιτισμού και παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή μουσικά είδη.Ο όρος όπερα είναι ο πληθυντικός του λατινικού opus που σημαίνει το έργο.Η ποίηση της όπερας ή οι διάλογοι που αναδεικνύουν την πλοκή, αποτελεί το αποκαλούμενο libretto, το οποίο ανάλογα με το είδος της όπερας μπορεί να είναι σοβαρό ή περισσότερο κωμικό. Υπάρχει γενικά διχογνωμία σχετικά με το αν το λιμπρέτο ή η μουσική είναι το σημαντικότερο στοιχείο σε μια όπερα. Η μουσική είναι τις περισσότερες φορές συνεχής και έχει ως απώτερο στόχο τη δραματοποίηση των δρώμενων στη σκηνή.

Η παραδοσιακή όπερα αποτελείται από δύο είδη τραγουδιού για την αφήγηση της πλοκής του έργου: το ρετσιτατιβο, το μέρος του διαλόγου που κατά κύριο λόγο προάγει τη δράση και την αρια, όπου μέσω ενός μονολόγου αποκρυσταλλώνεται μια συναισθηματική κατάσταση. Αρκετές φορές έχουμε ντουέτα ή μεγαλύτερα ακόμα φωνητικά σύνολα, χωρίς να λείπουν -αν και είναι σπανιότερα- χορωδιακά μέρη.

Φωνές

Οι φωνές των τραγουδιστών της όπερας διακρίνονται καταρχήν σε ανδρικές και γυναικείες. Ανάλογα με αυτή την κατηγοριοποίηση διακρίνουμε τους εξής τύπους φωνών:

Τύποι ανδρικών φωνών

  • Βαθυφωνος ή μπάσσος (bass) - καλύπτει τις χαμηλότερες νότες
  • Βαρυτονος (baritone) - καλύπτει τις ενδιάμεσες περιοχές
  • Τενορος (tenor) ή οξύφωνος - καλύπτει τις υψηλότερες νότες
  • Κοντρα-Τενορος (countertenor) - καλύπτει τις υψηλότερες νότες που μπορεί να φτάσει ανδρική φωνή. Επειδή υπάρχουν μόνο λίγοι κοντρα-τενόροι παγκοσμίως, συχνά οι ρόλοι τους ερμηνεύονται από γυναίκες

Τύποι γυναικείων φωνών

  • Kοντραλτο (contralto) - καλύπτει τις χαμηλότερες νότες
  • Μεσοφωνος ή μέτσο-σοπράνο (mezzo soprano) - καλύπτει τις ενδιάμεσες περιοχές
  • Υψιφωνος ή σοπράνο (soprano) - καλύπτει τις υψηλότερες νότες

Υπαρχει η Γαλλικη Οπερα η Γερμανικη οι Οπερετες και η Οπερα του 19ου αιωνα.
    
            Και στην συνέχεια με το θέατρο σκιων το οποίο ήταν ένα μέσω διασκέδασης μικρών και μεγάλων μέσω του οποίου σατιριζόταν η καθημερηνότητα και η καταπίεση των πολιτών από τη εξουσία μέσα από κωμικά σκετσάκια.

Υπάρχουν πολλές απόψεις για την καταγωγή του και ποικίλουν. Ερευνητές και μελετητές του θεάτρου σκιών ισχυρίζονται ότι οι Κινέζοι που ανακάλυψαν πρώτοι το χαρτί κάλυπταν με αυτό τα παράθυρα και τις πόρτες τους. Βλέποντας τη νύχτα τις σκιές των ανθρώπων και αντικειμένων που δημιουργούνταν στο φωτισμένο από μέσα χαρτί, εμπνεύστηκαν αυτό το είδος του θεάτρου. Από την Κίνα εξαπλώθηκε στους λαούς της μέσης ανατολής, στην Τουρκία, όπου τον 16ο αιώνα άκμασε σ' όλη την οθωμανική αυτοκρατορία και έπειτα στην Ελλάδα. Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι οι ρίζες του βρίσκονται στα Ελευσίνια ή στα Καβείρια Μυστήρια και άλλοι ότι είναι δημιούργημα των Μουσουλμάνων νομάδων. Το θέατρο Σκιών έγινε γνωστό και στην Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία. Στις αρχές του 19ου αιώνα και σύμφωνα με την προφορική παράδοση, οι πρώτες παραστάσεις Θεάτρου Σκιών παρουσιάστηκαν στα Ιωάννινα, στο παλάτι του Αλή Πασά.Ο πιο γνωστος και διαδεδομενος χαρακτηρας του θεατρου σκιων ειναι ο καραγκιοζης.Ο οποιος πεχτηκε πολυ καλα απο τον Ευγενιο Σπαθαρη.

        
          Ακόμη υπήρχε και το  κλασικό θέατρο στο οποίο ο λόγος κυριαρχούσε.

Το θέατρο είναι ο κλάδος της τέχνης που αναφέρεται στην απόδοση ιστοριών μπροστά σε κοινό, με τη χρήση κυρίως του λόγου, αλλά και της μουσικής και του χορού. Το θέατρο μπορεί να έχει διάφορες μορφές, όπως είναι ο μονόλογος, η οπερα, το μπαλετο, η παντομιμα κ.ά. Το θέατρο δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Αρχαία Αθήνα, σαν μια εξέλιξη του διθυραμβου. Οι πρώτες μορφές του θεάτρου σε όλη τη διάρκεια της ελληνικής αρχαιότητας ήταν η τραγωδια, η κωμωδια και το σατυρικο δραμα. Στο αρχαίο ελληνικό θέατρο πρωταγωνιστούσαν μονάχα άντρες και ακόμη και σε γυναικείους ρόλους ντύνονταν οι ίδιοι γυναίκες.
Το 1962, από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, καθιερώθηκε η 27η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου.

Είδη θεάτρου

  • Αρχαιο Ελληνικο Θεατρο
  • Επιθεώρηση
  • Μιούζικαλ
  • Πρόζα
  • Βαριετέ
  • Όπερα (Λυρικό θέατρο) ή Μελόδραμα
  • Οπερέτα
  • Νο
  • Καμπούκι
  • Θέατρο σκιών
Στην πάροδο του χρόνου ανακαλύφθηκε ο κινηματογράφος. Ήταν ένα παρόμοιο μέσω με το θέατρο όπου η κυριαρχία του λόγου ήταν στο μέγιστο. Όχι μόνο ο προφορικός αλλά κάθε είδος λόγου.
 Ο Κινηματογράφος ή σινεμά αποτελεί την αποκαλούμενη σήμερα έβδομη τέχνη. Στην αρχή εμφανίστηκε ως μία νέα τέχνη καταγραφής της κίνησης και της οπτικοποίησή της. Οι πρόδρομοι του κινηματογράφου ήταν πολλές εικόνες που προβάλλονταν πολύ γρήγορα. Το κινητοσκόπιο και το μουτοσκόπιο. Αλλά το πιο σημαντικό ήταν η ανακάλυψη του ίδιου του κινηματογράφου από τους αδερφούς Όγκυστ και Λουί Λιμιέρ στη Γαλλία. Η πρώτη προβολή έγινε στις 28 Δεκεμβρίου του 1985 στο Παρίση και η ημερομηνία αυτή ορίστηκε ως επίσημη ημερομηνία του κινηματογράφου.Είδη κινηματογράγοφου.

  • Βουβός : Στον Βουβό κινηματογράφο κύριος εκπρόσωπος ήταν ο Τσάρλι Τσάπλιν ή Σαρλό. Συχνά συνοδευόταν από ζωντανή μουσική και ήταν ασπρόμαυρος. 
  • Ομιλών: Μετά τα τέλη των 20's ο κινηματογράφος παρέμενε χωρίς ήχο. Η ιστορία του του ηχογραφημένου κινηματογράφου ξεκίνησε το 1926 όταν οι Warner Brothers παρουσίασε μία συσκευή  τη Vitaphone. 
Λίγο αργότερα άρχισε να μπαίνει και το χρώμα. Στην αρχή χρωμάτιζαν το φιλμ με το χέρι το ονομαζόμενο (καρέ). Αλλά το 1960 χάρη στην  τεχνολογία άρχισαν να συμβάλουν σε αυτή τη διαδικασία τα μηχανήματα.
Ο Κινηματογράφος ως τέχνη. Ένας από τους πρώτους κινηματογραφιστές ήταν ο Ζώρζ Μελιέ ο οποίος θεωρείτε από τους πρώτους σκηνοθέτες του κινηματογράφου. Ο οποίος εισήγαγε και τα εφέ. Ήταν και ο άνθρωπος που έκανες της πρώτες έγχρωμες ταινίες.
Γνωστοί σκηνοθέτες : F.Fellini , A.Hichcock, E.Muybridge αλλά και ο W.Disney. 
Είδη ταινιών:  
  • Κωμωδία
  • Δράμα
  • Τρόμου 
  • Περιπέτεια
  • Κινούμενα Σχέδια και άλλα πολλά!

Μέσα απο την πάροδο του χρόνου φτάνουμαι στην νεότερη εποχή και στις εικαστικές δράσης όπου ο λόγος βρίσκεται στην εναλακτική του μορφή.
  • Προσωπογραφία
Η Προσωπογραφία ως αυτοσκοπός, σε αντίθεση με τη γενικότητα της ζωγραφικής, είναι κατα κύριο λόγο η εύστοχη απεικόνιση ενός προσώπου σε ζωγραφικό πίνακα, σε φωτογραφία, ή με την γλυπτική, ή άλλη καλλιτεχνική τέχνη, αλλά παράλληλα και η απεικόνιση της προσωπικότητας, των συναισθημάτων και του ψυχικού κόσμου του προσώπου που απεικονίζεται όπως το αντιλαμβάνεται ο δημιουργός.
Στην Ιστορία

Η προσωπογραφία ήταν ευρύτατα διαδομένη στους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Ονομαστές στην αρχαιότητα, για τον ρεαλισμό και την τεχνική τους αρτιότητα ήταν οι προσωπογραφίες του Αρχέλαου, του Αντίγονου του Μονόφθαλμου, όπως και η απεικόνιση του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τον ζωγράφο Απελλή (380/370 π.Χ). Σύμφωνα με τον Πλίνιο, ο Μέγας Αλέξανδρος ζήτησε από τον Απελλή να φιλοτεχνήσει μία προσωπογραφία της παλλακίδας Καμπάσπης και εκείνος την ερωτεύτηκε. Ο πίνακας εντυπωσίασε τόσο τον Αλέξανδρο ώστε αργότερα την παραχώρησε ως δώρο στο ζωγράφο. Κατά τον Πλίνιο μία προσωπογραφία του Μέγα Αλεξάνδρου, που φιλοτέχνησε ο Απελλής δεν άρεσε στον βασιλέα. Το άλογο του Αλέξανδρου, βλέποντας την προσωπογραφία του Αλεξάνδρου χλιμίντρισε, και ο Απελλής με θάρρος είπε "Βασιλιά, το άλογο από τέχνη ξέρει καλύτερα από εσένα".

Στα χριστιανικά χρόνια η τέχνη της προσωπογραφίας παραμελήθηκε, για να ξαναεμφανιστεί το 13ο αιώνα στην Ιταλία, με πρωτοπόρο το Φλωρεντινό ζωγράφο Τζιότο. Γρήγορα διαδόθηκε στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και χαρακτήρισε όλους τους επόμενους αιώνες.

Η εξέλιξη της προσωπογραφίας το 15ο αιώνα ήταν σημαντική, ζωγράφοι όπως οι Φλαμανδοί Βαν Αικ και Μέμλιγκ, ο Γάλλος Φουκέ, οι Ιταλοί Μπελίνι, Μποτιτσέλι, Πιέρο ντέλλα Φραντσεσκα και ο Πορτογάλος Γκονσάλβες έδωσαν αριστουργήματα του είδους.

Ο 16ος αιών σφραγίστηκε από τα έργα σπουδαίων καλλιτεχνών όπως του Ραφαήλ, του Τιτσιάνο, του Λεονάρντο ντα Βίντσι, του Βερονέζε, του Τιντορέττο στην Ιταλία, του Κράναχ και του Ντύρερ στη Γερμανία και του Ελ Γκρέκο στην Ισπανία. Παράλληλα διάφοροι Ευρωπαίοι ηγεμόνες, όπως ο Φραγκίσκος Α’ της Γαλλίας, η Αικατερίνη των Μεδίκων και διάφοροι Ιταλοί μεγιστάνες, υποστήριζαν αυτή την τάση και απέκτησαν αξιόλογες συλλογές προσωπογραφιών.

Τον 17ο αιώνα η τέχνη της προσωπογραφίας απέκτησε καθαρά πνευματικό χαρακτήρα. Οι καλλιτέχνες έστρεψαν την προσοχή τους στην απόδοση των εσωτερικών στοιχείων του ατόμου, αγνοώντας τα εξωτερικά χαρακτηριστικά. Σημαντικοί εκπρόσωποι του αιώνα αυτού ήταν ο Βαν Ντάικ, ο Ρούμπενς, ο Ρέμπραντ, ο Βελάσκεθ και ο Μουρίλο                 
                                                            
Animation

Animation (στα ελληνικά αποδίδεται με τους όρους Εμψύχωση, Κινούμενη Εικόνα είτε περιφραστικά Απόδοση Κίνησης στην Εικόνα) είναι η ταχεία προβολή μιας σειράς από εικόνες (δισδιάστατης ή τρισδιάστατης μακέτας) ή θέσεων ενός μοντέλου, έτσι ώστε να δημιουργείται η ψευδαίσθηση της κίνησης. Είναι μια οπτική οφθαλμαπάτη της κίνησης και αυτό συμβαίνει εξ αιτίας του φαινομένου διατήρησης της εικόνας στο μάτι επί 1/12 του δευτερολέπτου (μεταίσθημα ή μετείκασμα). Κίνηση μπορεί να δημιουργηθεί και να παρουσιαστεί με πολλούς τρόπους. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος απεικόνισης της κινούμενης εικόνας αποτελείται από ένα πρόγραμμα βίντεο ή κινουμένου σχεδίου.
Πρώιμα δείγματα

Οι πρώτες προσπάθειες σύλληψης του φαινομένου του κινουμένου σχεδίου ανήκουν στα παλαιολιθικά χρόνια. Μέσα σε σπηλιές βρέθηκαν χαραγμένα σχέδια, όπου τα ζώα απεικονίζονταν με πολλά πόδια, σε υπερτεθειμένες θέσεις, προφανώς για να δοθεί η αίσθηση της κίνησης.

Ένα πήλινο αγγείο 5.200 χρόνων, το οποίο είχε βρέθεί στη Σαχρ-ί Σόκτα (Shahr-i Sokhta) στο Ιράν, έφερε πάνω του πέντε σχέδια μιας κατσίκας ζωγραφισμένα. Αυτό έχει ακουστεί ότι είναι δείγμα του πρώτου animation. Ωστόσο, μιας και δεν υπήρχε εξοπλισμός για να παρουσιαστεί η κίνηση του σχεδίου, μια σειρά από εικόνες δεν μπορεί να λέγεται "κινούμενη εικόνα" με τη σωστή έννοια της λέξης.

Το φενακιστοσκόπιο, το πραξινοσκόπιο και το γνωστό ξεφύλλισμα ενός βιβλίου ήταν οι πιο δημοφιλείς μηχανισμοί που εφευρέθηκαν γύρω στο 1800, ενώ το 180 μ.Χ. είχε ήδη εφευρεθεί μια άλλη κινέζικη συσκευή. Αυτά τα μηχανήματα παρήγαν κίνηση από διαδοχικά σχέδια μέσω τεχνολογικών μέσων, όμως το animation δεν είχε αναπτυχθεί ουσιαστικά μέχρι την έλευση της Κινηματογραφίας, η οποία συνέβη πολύ αργότερα.
Τεχνικές
Παραδοσιακό animation
Δείγμα παραδοσιακού animation: το άλογο που τρέχει. Αποτέλεσμα κάποιων φωτογραφιών του Έντουαρντ Μάιμπριτζ από τον 19ο αιώνα που τους δόθηκε κίνηση με ροτοσκόπιο

Στις περισσότερες ταινίες κινουμένων σχεδίων του 20ού αιώνα χρησιμοποιούνταν η παραδοσιακή τεχνική απόδοσης της κίνησης στο σχέδιο. Κάθε ξεχωριστό πλαίσιο μιας ταινίας δημιουργημένης με την παραδοσιακή τεχνική, αποτελείται από μια φωτογραφία ή ένα σχέδιο, που σχεδιάζεται πρώτα σε ένα χαρτί. Για να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση της κίνησης, κάθε σχέδιο διαφέρει ελάχιστα από το προηγούμενο. Τα σχέδια των animator αποτυπώνονται σε μια διαφανή διαφάνεια εκτύπωσης που ονομάζεται κυψέλη, η οποία γεμίζεται με χρώματα προσδιορισμένων αποχρώσεων και τόνων από την πίσω πλευρά του σχεδίου. Οι ολοκληρωμένες διαφάνειες των χαρακτήρων φωτογραφίζονται μία-προς-μία σε φιλμ κινούμενης εικόνας με μια ραμφοειδή κάμερα, μπροστά από ένα ζωγραφισμένο φόντο.

Η παραδοσιακή μέθοδος της διαφάνειας ήταν πια ξεπερασμένη στις αρχές του 21ου αιώνα. Σήμερα, τα σχέδια των δημιουργών και τα φόντα σαρώνονται ή ζωγραφίζονται απευθείας σε ένα υπολογιστικό σύστημα. Χρησιμοποιούνται διάφορα λογισμικά προγραμμάτων για τον χρωματισμό των σχεδίων και για την προσομοίωση των κινήσεων και των εφέ στην κάμερα. Το τελικό κομμάτι της διαδικασίας είναι η εξαγωγή σε κάποιο από τα μεταφορικά μέσα, από το παραδοσιακό φιλμ των 35 mm και μετά, μέσα όπως το ψηφιακό βίντεο. Η εμφάνιση των παραδοσιακών διαφανειών διατηρούνται ακόμα, και η ουσιαστική δουλειά των animator έχει παραμείνει το ίδιο απαραίτητη τα τελευταία 70 χρόνια. Κάποιοι παραγωγοί animation χρησιμοποιούν τον όρο "tradigital" (παραδοσιακό-ψηφιακό) για να περιγράψουν την τεχνική των διαφανειών που κάνουν εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας των Η/Υ

(κινηματογράφος)






(θέατρο σκιων)



Νίκη ο πρόλογος για την εργασια!!

Ο λόγος στην τέχνη.Ο λόγος είναι ένας τρόπος επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους.Φυσικά δεν είναι μόνο η ομιλία αλλά είναι και γραπτός και νοηματικός.Όλες οι μορφές του λόγου είναι αναμφισβήτητα και στην τέχνη.Η τέχνη από τη άλλη αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι στις ζωές των ανθρώπων.Από τη προϊστορία μέχρι και τα σύγχρονα χρόνια βαδίζει παράλληλα με την καθημερινότητα μας.Ως αποτέλεσμα, η τέχνη είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του λόγου και ο λόγος της τέχνης.Είναι συνοδοιπόρος στη ζωή από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

2η ομαδα

Το γκράφιτι πρωτοεμφανίστηκε στη δεκαέτια του '70 στις κοινότητες των αφροαμερικάνων. Πολλοί το θεωρούσαν έναν από τα στοιχεία χιπ χοπ,γιιατί και τα δύο αρχικά απευθύνονταν και προέρχονται από τον ίδιο καταπιεσμένο κόσμο.Τα γκράφιτι έμεναν ανυπόγραφα και αυτό που φαινόταν να νοιάζει τους δημιουργούς τους, ήταν ο μήνυμα του εκάστοτε κομματιού που συνήθως ήταν άκρως κοινωνικό και πολιτικό.

Τα κομικς είναι μια μορφή οπτικής τέχνης που περιέχει εικόνες μαζί με κείμενα, το οποίο βρίσκεται σε συννεφάκια κειμένου ή λεζάντες. Η ύπαρξη κειμένου επίσης δεν είναι απαραίτητη,εφόσον στα κομικς υπάρχει μια αφηγηματική αλληλουχία μεταξύ των εικόνων, που έχει ως σκοπό τη μετάδοση πληροφοριών και την πρόκληση μιας αισθητικής αντίδρασης από τον χρήστη. Τα κόμικς αναπτύχθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα στην Αμερική, κυρίως από τις ιστορίες με υπερήρωες. Στην Ευρώπη υπήρχε μονάχα μια μικρή σκηνή που ξεκίνησε με πρωτοπόρους τους Βέλγους. Επίσης, μετλα και την άφιξη των αμερικανικών κόμικς στην Ευρώπη, αυτοί σιγά σιγά καθιερώθηκαν ως σοβαρό είδος τέχνης. Πρωτοπόροι λοιπόν του είδους θεωρούνται για την Ευρώπη το περιοδικό Ally Sloper's Half Holiday και για τις ΗΠΑ του Ριτσαρντ Αουτκολτ.

Η αφίσα είναι ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί με κείμενο και εικόνες και συνήθως είναι εργαλείο διαφήμισης, διαμαρτυρίας ή τρόπος για να περάσει ένα μήνυμα. Παλιά οι αφίσες διαφήμιζαν έργα ή ενημέρωναν τους πολίτες για κυβερνητικές αποφάσεις. Η χρήση της αυξήθηκε την δεκαετία του 60' με την άνοδο της ποπ άρτ και με τα κινήματα διαμαρτυρίας ενώ σήμερα για πολλούς η συλλογή κινηματογραφικών αφισών αποτελεί χόμπι.


Τα κλασσικά εικονογραφημένα παραμύθια είναι σε σειρά κόμικς, που διασκευάζουν γνωστά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η σειρά κυκλοφόρησε στην Ελλάδα βασισμένη στην αντίστοιχη αμερικανική και από τότε γνωρίζει συνεχείς ανατυπώσεις. Χαρακτηριστικό της ελληνικής έκδοσης είναι η προσαρμογή θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος για την απόδοση των οποίων δούλεψαν γνωστοί Έλληνες εικαστικοί και λογοτέχνες. Τα κλασσικά εικονογραφημένα παραμύθια αποτέλεσαν μέρος της πολιτιστικής ζωής της χώρας και σύντροφο της παιδικής και νεανικής ηλικίας χιλιάδων Ελλήνων.  Σήμερα οι πρώτες εκδόσεις αποτελούν συλλεκτικά αντικείμενα.

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Αφίσα

Η αφίσα είναι ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί με κείμενο και εικόνες που αναρτάται σε διάφορες επιφάνειες. Πολλές φορές είναι εργαλείο διαφήμισης ώστε να περάσει κάποιο μήνυμα. Οι αφίσες ενημέρωναν τους πολίτες για διάφορα θέματα. Η αφίσα αναπτύχθηκε πολύ απο γραφίστες της εποχής. Με την άνοδο της ποπ-αρτ αυξήθηκε πολύ η αφίσα που ήταν σχεδιασμένη απο Γάλλους φοιτητές. Η αφίσα ήταν ένα καλό μέσο προώθησης των ταινιών και για πολλούς ακόμη και σήμερα είναι ενα πολύ σημαντικό χόμπι


Αναστασία Κριτσάνη

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Νίκη αυτό είναι για την εργασία

  Και καθώς περνάνε οι εποχές φτάνουμε στην εξέλιξη των τεχνών. Μέσω του θεάτρου, του κινηματογράφου, του θεάτρου σκιών οι άνθρωποι διασκεδάζουν, διαμαρτύρονται και προβάλουν την καθημερινότητά τους και της κουλτούρες τους.
     
   Ξεκινώντας με την όπερα στην οποία ο λόγος εκφράζεται μέσω της μουσικής.
Η όπερα αποτελεί μουσικό θεατρικό είδος, είναι δηλαδή μουσική σύνθεση που περιλαμβάνει συγχρόνως και σκηνική δράση. Οι διάλογοι των ηθοποιών της όπερας αποδίδονται με τη μορφή τραγουδιού ενώ η θεατρική παράσταση εκτυλίσσεται παρουσία ενός μουσικού συνόλου. Ως είδος θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μουσικά επιτεύγματα του Δυτικού πολιτισμού και παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή μουσικά είδη.Ο όρος όπερα είναι ο πληθυντικός του λατινικού opus που σημαίνει το έργο.Η ποίηση της όπερας ή οι διάλογοι που αναδεικνύουν την πλοκή, αποτελεί το αποκαλούμενο libretto, το οποίο ανάλογα με το είδος της όπερας μπορεί να είναι σοβαρό ή περισσότερο κωμικό. Υπάρχει γενικά διχογνωμία σχετικά με το αν το λιμπρέτο ή η μουσική είναι το σημαντικότερο στοιχείο σε μια όπερα. Η μουσική είναι τις περισσότερες φορές συνεχής και έχει ως απώτερο στόχο τη δραματοποίηση των δρώμενων στη σκηνή.

Η παραδοσιακή όπερα αποτελείται από δύο είδη τραγουδιού για την αφήγηση της πλοκής του έργου: το ρετσιτατίβο, το μέρος του διαλόγου που κατά κύριο λόγο προάγει τη δράση και την άρια, όπου μέσω ενός μονολόγου αποκρυσταλλώνεται μια συναισθηματική κατάσταση. Αρκετές φορές έχουμε ντουέτα ή μεγαλύτερα ακόμα φωνητικά σύνολα, χωρίς να λείπουν -αν και είναι σπανιότερα- χορωδιακά μέρη.

Φωνές

Οι φωνές των τραγουδιστών της όπερας διακρίνονται καταρχήν σε ανδρικές και γυναικείες. Ανάλογα με αυτή την κατηγοριοποίηση διακρίνουμε τους εξής τύπους φωνών:

Τύποι ανδρικών φωνών

  • Βαθυφωνος ή μπάσσος (bass) - καλύπτει τις χαμηλότερες νότες
  • Βαρυτονος (baritone) - καλύπτει τις ενδιάμεσες περιοχές
  • Τενορος (tenor) ή οξύφωνος - καλύπτει τις υψηλότερες νότες
  • Κοντρα-Τενορος (countertenor) - καλύπτει τις υψηλότερες νότες που μπορεί να φτάσει ανδρική φωνή. Επειδή υπάρχουν μόνο λίγοι κοντρα-τενόροι παγκοσμίως, συχνά οι ρόλοι τους ερμηνεύονται από γυναίκες

Τύποι γυναικείων φωνών

  • Kοντραλτο (contralto) - καλύπτει τις χαμηλότερες νότες
  • Μεσοφωνος ή μέτσο-σοπράνο (mezzo soprano) - καλύπτει τις ενδιάμεσες περιοχές
  • Υψιφωνος ή σοπράνο (soprano) - καλύπτει τις υψηλότερες νότες

Υπαρχει η Γαλλικη Οπερα η Γερμανικη οι Οπερετες και η Οπερα του 19ου αιωνα.
    
            Και στην συνέχεια με το θέατρο σκιων το οποίο ήταν ένα μέσω διασκέδασης μικρών και μεγάλων μέσω του οποίου σατιριζόταν η καθημερηνότητα και η καταπίεση των πολιτών από τη εξουσία μέσα από κωμικά σκετσάκια.

Υπάρχουν πολλές απόψεις για την καταγωγή του και ποικίλουν. Ερευνητές και μελετητές του θεάτρου σκιών ισχυρίζονται ότι οι Κινέζοι που ανακάλυψαν πρώτοι το χαρτί κάλυπταν με αυτό τα παράθυρα και τις πόρτες τους. Βλέποντας τη νύχτα τις σκιές των ανθρώπων και αντικειμένων που δημιουργούνταν στο φωτισμένο από μέσα χαρτί, εμπνεύστηκαν αυτό το είδος του θεάτρου. Από την Κίνα εξαπλώθηκε στους λαούς της μέσης ανατολής, στην Τουρκία, όπου τον 16ο αιώνα άκμασε σ' όλη την οθωμανική αυτοκρατορία και έπειτα στην Ελλάδα. Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι οι ρίζες του βρίσκονται στα Ελευσίνια ή στα Καβείρια Μυστήρια και άλλοι ότι είναι δημιούργημα των Μουσουλμάνων νομάδων. Το θέατρο Σκιών έγινε γνωστό και στην Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία. Στις αρχές του 19ου αιώνα και σύμφωνα με την προφορική παράδοση, οι πρώτες παραστάσεις Θεάτρου Σκιών παρουσιάστηκαν στα Ιωάννινα, στο παλάτι του Αλή Πασά.Ο πιο γνωστος και διαδεδομενος χαρακτηρας του θεατρου σκιων ειναι ο καραγκιοζης.Ο οποιος πεχτηκε πολυ καλα απο τον Ευγενιο Σπαθαρη.

        
          Ακόμη υπήρχε και το  κλασικό θέατρο στο οποίο ο λόγος κυριαρχούσε.

Το θέατρο είναι ο κλάδος της τέχνης που αναφέρεται στην απόδοση ιστοριών μπροστά σε κοινό, με τη χρήση κυρίως του λόγου, αλλά και της μουσικής και του χορού. Το θέατρο μπορεί να έχει διάφορες μορφές, όπως είναι ο μονόλογος, η οπερα, το μπαλετο, η παντομιμα κ.ά. Το θέατρο δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Αρχαία Αθήνα, σαν μια εξέλιξη του διθυραμβου. Οι πρώτες μορφές του θεάτρου σε όλη τη διάρκεια της ελληνικής αρχαιότητας ήταν η τραγωδια, η κωμωδια και το σατυρικο δραμα. Στο αρχαίο ελληνικό θέατρο πρωταγωνιστούσαν μονάχα άντρες και ακόμη και σε γυναικείους ρόλους ντύνονταν οι ίδιοι γυναίκες.
Το 1962, από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, καθιερώθηκε η 27η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου.

Είδη θεάτρου

  • Αρχαιο Ελληνικο Θεατρο
  • Επιθεώρηση
  • Μιούζικαλ
  • Πρόζα
  • Βαριετέ
  • Όπερα (Λυρικό θέατρο) ή Μελόδραμα
  • Οπερέτα
  • Νο
  • Καμπούκι
  • Θέατρο σκιών
Στην πάροδο του χρόνου ανακαλύφθηκε ο κινηματογράφος. Ήταν ένα παρόμοιο μέσω με το θέατρο όπου η κυριαρχία του λόγου ήταν στο μέγιστο. Όχι μόνο ο προφορικός αλλά κάθε είδος λόγου.
 Ο Κινηματογράφος ή σινεμά αποτελεί την αποκαλούμενη σήμερα έβδομη τέχνη. Στην αρχή εμφανίστηκε ως μία νέα τέχνη καταγραφής της κίνησης και της οπτικοποίησή της. Οι πρόδρομοι του κινηματογράφου ήταν πολλές εικόνες που προβάλλονταν πολύ γρήγορα. Το κινητοσκόπιο και το μουτοσκόπιο. Αλλά το πιο σημαντικό ήταν η ανακάλυψη του ίδιου του κινηματογράφου από τους αδερφούς Όγκυστ και Λουί Λιμιέρ στη Γαλλία. Η πρώτη προβολή έγινε στις 28 Δεκεμβρίου του 1985 στο Παρίση και η ημερομηνία αυτή ορίστηκε ως επίσημη ημερομηνία του κινηματογράφου.Είδη κινηματογράγοφου.

  • Βουβός : Στον Βουβό κινηματογράφο κύριος εκπρόσωπος ήταν ο Τσάρλι Τσάπλιν ή Σαρλό. Συχνά συνοδευόταν από ζωντανή μουσική και ήταν ασπρόμαυρος. 
  • Ομιλών: Μετά τα τέλη των 20's ο κινηματογράφος παρέμενε χωρίς ήχο. Η ιστορία του του ηχογραφημένου κινηματογράφου ξεκίνησε το 1926 όταν οι Warner Brothers παρουσίασε μία συσκευή  τη Vitaphone. 
Λίγο αργότερα άρχισε να μπαίνει και το χρώμα. Στην αρχή χρωμάτιζαν το φιλμ με το χέρι το ονομαζόμενο (καρέ). Αλλά το 1960 χάρη στην  τεχνολογία άρχισαν να συμβάλουν σε αυτή τη διαδικασία τα μηχανήματα.
Ο Κινηματογράφος ως τέχνη. Ένας από τους πρώτους κινηματογραφιστές ήταν ο Ζώρζ Μελιέ ο οποίος θεωρείτε από τους πρώτους σκηνοθέτες του κινηματογράφου. Ο οποίος εισήγαγε και τα εφέ. Ήταν και ο άνθρωπος που έκανες της πρώτες έγχρωμες ταινίες.
Γνωστοί σκηνοθέτες : F.Fellini , A.Hichcock, E.Muybridge αλλά και ο W.Disney. 
Είδη ταινιών:  
  • Κωμωδία
  • Δράμα
  • Τρόμου 
  • Περιπέτεια
  • Κινούμενα Σχέδια και άλλα πολλά!

Μέσα απο την πάροδο του χρόνου φτάνουμαι στην νεότερη εποχή και στις εικαστικές δράσης όπου ο λόγος βρίσκεται στην εναλακτική του μορφή.
  • Προσωπογραφία
Η Προσωπογραφία ως αυτοσκοπός, σε αντίθεση με τη γενικότητα της ζωγραφικής, είναι κατα κύριο λόγο η εύστοχη απεικόνιση ενός προσώπου σε ζωγραφικό πίνακα, σε φωτογραφία, ή με την γλυπτική, ή άλλη καλλιτεχνική τέχνη, αλλά παράλληλα και η απεικόνιση της προσωπικότητας, των συναισθημάτων και του ψυχικού κόσμου του προσώπου που απεικονίζεται όπως το αντιλαμβάνεται ο δημιουργός.
Στην Ιστορία

Η προσωπογραφία ήταν ευρύτατα διαδομένη στους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Ονομαστές στην αρχαιότητα, για τον ρεαλισμό και την τεχνική τους αρτιότητα ήταν οι προσωπογραφίες του Αρχέλαου, του Αντίγονου του Μονόφθαλμου, όπως και η απεικόνιση του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τον ζωγράφο Απελλή (380/370 π.Χ). Σύμφωνα με τον Πλίνιο, ο Μέγας Αλέξανδρος ζήτησε από τον Απελλή να φιλοτεχνήσει μία προσωπογραφία της παλλακίδας Καμπάσπης και εκείνος την ερωτεύτηκε. Ο πίνακας εντυπωσίασε τόσο τον Αλέξανδρο ώστε αργότερα την παραχώρησε ως δώρο στο ζωγράφο. Κατά τον Πλίνιο μία προσωπογραφία του Μέγα Αλεξάνδρου, που φιλοτέχνησε ο Απελλής δεν άρεσε στον βασιλέα. Το άλογο του Αλέξανδρου, βλέποντας την προσωπογραφία του Αλεξάνδρου χλιμίντρισε, και ο Απελλής με θάρρος είπε "Βασιλιά, το άλογο από τέχνη ξέρει καλύτερα από εσένα".

Στα χριστιανικά χρόνια η τέχνη της προσωπογραφίας παραμελήθηκε, για να ξαναεμφανιστεί το 13ο αιώνα στην Ιταλία, με πρωτοπόρο το Φλωρεντινό ζωγράφο Τζιότο. Γρήγορα διαδόθηκε στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και χαρακτήρισε όλους τους επόμενους αιώνες.

Η εξέλιξη της προσωπογραφίας το 15ο αιώνα ήταν σημαντική, ζωγράφοι όπως οι Φλαμανδοί Βαν Αικ και Μέμλιγκ, ο Γάλλος Φουκέ, οι Ιταλοί Μπελίνι, Μποτιτσέλι, Πιέρο ντέλλα Φραντσεσκα και ο Πορτογάλος Γκονσάλβες έδωσαν αριστουργήματα του είδους.

Ο 16ος αιών σφραγίστηκε από τα έργα σπουδαίων καλλιτεχνών όπως του Ραφαήλ, του Τιτσιάνο, του Λεονάρντο ντα Βίντσι, του Βερονέζε, του Τιντορέττο στην Ιταλία, του Κράναχ και του Ντύρερ στη Γερμανία και του Ελ Γκρέκο στην Ισπανία. Παράλληλα διάφοροι Ευρωπαίοι ηγεμόνες, όπως ο Φραγκίσκος Α’ της Γαλλίας, η Αικατερίνη των Μεδίκων και διάφοροι Ιταλοί μεγιστάνες, υποστήριζαν αυτή την τάση και απέκτησαν αξιόλογες συλλογές προσωπογραφιών.

Τον 17ο αιώνα η τέχνη της προσωπογραφίας απέκτησε καθαρά πνευματικό χαρακτήρα. Οι καλλιτέχνες έστρεψαν την προσοχή τους στην απόδοση των εσωτερικών στοιχείων του ατόμου, αγνοώντας τα εξωτερικά χαρακτηριστικά. Σημαντικοί εκπρόσωποι του αιώνα αυτού ήταν ο Βαν Ντάικ, ο Ρούμπενς, ο Ρέμπραντ, ο Βελάσκεθ και ο Μουρίλο                  
                                                            
Animation

Animation (στα ελληνικά αποδίδεται με τους όρους Εμψύχωση, Κινούμενη Εικόνα είτε περιφραστικά Απόδοση Κίνησης στην Εικόνα) είναι η ταχεία προβολή μιας σειράς από εικόνες (δισδιάστατης ή τρισδιάστατης μακέτας) ή θέσεων ενός μοντέλου, έτσι ώστε να δημιουργείται η ψευδαίσθηση της κίνησης. Είναι μια οπτική οφθαλμαπάτη της κίνησης και αυτό συμβαίνει εξ αιτίας του φαινομένου διατήρησης της εικόνας στο μάτι επί 1/12 του δευτερολέπτου (μεταίσθημα ή μετείκασμα). Κίνηση μπορεί να δημιουργηθεί και να παρουσιαστεί με πολλούς τρόπους. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος απεικόνισης της κινούμενης εικόνας αποτελείται από ένα πρόγραμμα βίντεο ή κινουμένου σχεδίου.
Πρώιμα δείγματα

Οι πρώτες προσπάθειες σύλληψης του φαινομένου του κινουμένου σχεδίου ανήκουν στα παλαιολιθικά χρόνια. Μέσα σε σπηλιές βρέθηκαν χαραγμένα σχέδια, όπου τα ζώα απεικονίζονταν με πολλά πόδια, σε υπερτεθειμένες θέσεις, προφανώς για να δοθεί η αίσθηση της κίνησης.

Ένα πήλινο αγγείο 5.200 χρόνων, το οποίο είχε βρέθεί στη Σαχρ-ί Σόκτα (Shahr-i Sokhta) στο Ιράν, έφερε πάνω του πέντε σχέδια μιας κατσίκας ζωγραφισμένα. Αυτό έχει ακουστεί ότι είναι δείγμα του πρώτου animation. Ωστόσο, μιας και δεν υπήρχε εξοπλισμός για να παρουσιαστεί η κίνηση του σχεδίου, μια σειρά από εικόνες δεν μπορεί να λέγεται "κινούμενη εικόνα" με τη σωστή έννοια της λέξης.

Το φενακιστοσκόπιο, το πραξινοσκόπιο και το γνωστό ξεφύλλισμα ενός βιβλίου ήταν οι πιο δημοφιλείς μηχανισμοί που εφευρέθηκαν γύρω στο 1800, ενώ το 180 μ.Χ. είχε ήδη εφευρεθεί μια άλλη κινέζικη συσκευή. Αυτά τα μηχανήματα παρήγαν κίνηση από διαδοχικά σχέδια μέσω τεχνολογικών μέσων, όμως το animation δεν είχε αναπτυχθεί ουσιαστικά μέχρι την έλευση της Κινηματογραφίας, η οποία συνέβη πολύ αργότερα.
Τεχνικές
Παραδοσιακό animation
Δείγμα παραδοσιακού animation: το άλογο που τρέχει. Αποτέλεσμα κάποιων φωτογραφιών του Έντουαρντ Μάιμπριτζ από τον 19ο αιώνα που τους δόθηκε κίνηση με ροτοσκόπιο

Στις περισσότερες ταινίες κινουμένων σχεδίων του 20ού αιώνα χρησιμοποιούνταν η παραδοσιακή τεχνική απόδοσης της κίνησης στο σχέδιο. Κάθε ξεχωριστό πλαίσιο μιας ταινίας δημιουργημένης με την παραδοσιακή τεχνική, αποτελείται από μια φωτογραφία ή ένα σχέδιο, που σχεδιάζεται πρώτα σε ένα χαρτί. Για να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση της κίνησης, κάθε σχέδιο διαφέρει ελάχιστα από το προηγούμενο. Τα σχέδια των animator αποτυπώνονται σε μια διαφανή διαφάνεια εκτύπωσης που ονομάζεται κυψέλη, η οποία γεμίζεται με χρώματα προσδιορισμένων αποχρώσεων και τόνων από την πίσω πλευρά του σχεδίου. Οι ολοκληρωμένες διαφάνειες των χαρακτήρων φωτογραφίζονται μία-προς-μία σε φιλμ κινούμενης εικόνας με μια ραμφοειδή κάμερα, μπροστά από ένα ζωγραφισμένο φόντο.

Η παραδοσιακή μέθοδος της διαφάνειας ήταν πια ξεπερασμένη στις αρχές του 21ου αιώνα. Σήμερα, τα σχέδια των δημιουργών και τα φόντα σαρώνονται ή ζωγραφίζονται απευθείας σε ένα υπολογιστικό σύστημα. Χρησιμοποιούνται διάφορα λογισμικά προγραμμάτων για τον χρωματισμό των σχεδίων και για την προσομοίωση των κινήσεων και των εφέ στην κάμερα. Το τελικό κομμάτι της διαδικασίας είναι η εξαγωγή σε κάποιο από τα μεταφορικά μέσα, από το παραδοσιακό φιλμ των 35 mm και μετά, μέσα όπως το ψηφιακό βίντεο. Η εμφάνιση των παραδοσιακών διαφανειών διατηρούνται ακόμα, και η ουσιαστική δουλειά των animator έχει παραμείνει το ίδιο απαραίτητη τα τελευταία 70 χρόνια. Κάποιοι παραγωγοί animation χρησιμοποιούν τον όρο "tradigital" (παραδοσιακό-ψηφιακό) για να περιγράψουν την τεχνική των διαφανειών που κάνουν εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας των Η/Υ

(κινηματογράφος)






(θέατρο σκιων)

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Η Τεχνη στην προιστορια .







Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ


Με τον όρο προϊστορική εννοούμε την τέχνη που αναπτύχθηκε κατά τους προϊστορικούς χρόνους . Είναι φυσικό λοιπόν να αναπτύσσεται μια ασταθής εικόνα για το τι θεωρείται προϊστορικό, εφόσον η προϊστορική εποχή δεν είναι απολυτά καθοριστέα και διαφέρει χρονολογικά από ήπειρο σε ήπειρο. Όσο αναφορά την τέχνη οι άνθρωποι λόγω της ανικανότητας τους να μιλήσουν και να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους άρχισαν να κάνουν σπηλαιογραφίες δηλαδή ,ζωφράφιζαν παραστάσεις από την καθημερινή τους ζωή πάνω στα τοιχώματα των σπηλαίων όπου ζούσαν . Γενικότερα η τέχνη αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια της παλαιολιθικής (30000-10000) και της νεολιθικής (10000-8000) περιόδου και όπως είναι φυσικό  χρησιμοποιούσαν οργανικά προϊόντα για να απεικονίσουν αυτό που θέλουν  .Η τέχνη λοιπόν στην προϊστορία βρίσκεται στην υπηρεσία της ζωής και ως τέτοια είναι γεμάτη με τη φρεσκάδα και τη δύναμη που έχει η ιδία η ζωή .Η τέχνη εκείνης της εποχής απεικονίζε σκηνές  από την καθημερινή τους ζωή όπως σκηνές κυνηγιού . Επιπλέον στις ζωγραφιές τους επικρατούν μορφές ζωών ενώ οι ανθρωπινές μορφές και τα χεριά σπανίζουν. Επομένως η τέχνη εκείνης της εποχής αντικαθιστά τον προφορικό λόγο και είναι ένας ακόμη τρόπος να διηγούνται της εμπειρίες τους΅. Τώρα πλέον είναι ένα  μέσο για να μάθουν οι ιστορικοί πληροφορίες για  τον τρόπο ζωής των προϊστορικών ανθρώπων και την εξέλιξη του ανθρωπινού είδους.