Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Στην ελληνιστική περίοδο


Στην ελληνιστική περίοδο,η καλλιτεχνική ζωή μεταφέρεται έξω από την Ελλάδα.Η ελληνική τέχνη δίνει και πάλι νέα έξοχα δείγματα γλυπτικών έργων με άλλο πνεύμα όμως,περισσότερο στις πόλεις του έξω ελληνισμού και λιγότερο στην  Αθήνα.Οι μορφές των αγαλμάτων,στην ταραγμένη,τη γεμάτη περιπέτειες και έξαλλα πάθη εκείνη εποχή,αναδίνουν την αγωνία,τη θλίψη,τον πόνο και την απόγνωση που ένιωθαν οι περισσότεροι άνθρωποι μέσα στην ψυχή τους,από όπου η ηρεμία και η γαλήνη είχαν εξοριστεί με τις νέες συνθήκες ζωής που επικράτησαν.Με την επικράτηση των Ρωμαίων,η γλυπτική δε σταματά να δίνει αξιόλογα αριστουργήματα.Οι καλύτεροι αγαλματοποιοί πηγαίνουν στην κοσμοκράτειρα Ρώμη,όπου βρίσκουν καλή απασχόληση και μεγάλες αμοιβές και πλημμυρίζουν με τα αγάλματά τους τη λαμπερή αυτή πόλη.Με την επικράτηση του χριστιανισμού,η αγαλματοποιοία εξαφανίζεται στη Βυζαντινή αυτοκρατορία,επειδή η Ορθόδοξη Εκκλησία απαγορεύει τις γλυπτές απεικονίσεις των αγίων.

Σ.Λ.


Ο ιμπρεσιονισμός είναι το κίνημα που άλλαξε οριστικά την ιστορία της ζωγραφικής.Αυτο το κίνημα το δημιούργησαν ζωγράφοι που είχαν γεννηθεί ανάμεσα στο 1830 και 1853.Αυτοί προσπάθησαν να μεταδώσουν στο θεατή τις εντυπώσεις που οι ίδιοι είχαν μπροστά στην πραγματικότητα.Επίσης η συμβολή της ιαπωνικής τέχνης ήταν καθοριστική στον ιμπρεσιονισμό γιατί με τις ξυλογραφίες και με τις μεταξοτυπίες τις πρόσφερε ένα νέο λεξιλόγιο στη ζωγραφική όπως απλά περιγράμματα,απουσία πλασίματος των μορφών και επίπεδες επιφάνειες.Τους ιμπρεσιονιστες τους άρεζε να ζωγραφίζουν έξω στην φύση γιατί τα πράγματα φαινόντουσαν μέσα από το τρεμόπαιγμα της ατμόσφαιρας.Η άμεση παρατήρηση μεταφερόταν τέλεια με τη συμπλήρωση χρωμάτων με ελαφριά πινελιά την μία δίπλα στην άλλη και την εξάλειψη του μαύρου.Ένα από τα αποτελέσματα αυτής της προσέγγισης είναι ότι τα έργα είχαν φρεσκάδα και αυθορμιτισμό των σκίτσων.       

Σ.Κ

ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ
Χαρακτική είναι η τέχνη της εγχάραξης μιας σκληρής επίπεδης, κυλινδρικής ή άλλου είδους επιφάνειας με σκοπό την δημιουργία διακοσμητικών σχεδίων σ' αυτήν την επιφάνεια. Για παράδειγμα, οι αρχαίοι σφραγιδόλιθοι και οι αρχαίες επιγραφές σε στήλες αποτελούν τα πρώτα χαρακτικά έργα της ανθρωπότητας. Σήμερα, συνήθως με τον όρο χαρακτική αναφερόμαστε στην εγχάραξη σχεδίων και συμβόλων σε μια επιφάνεια, η οποία κατόπιν θα χρησιμεύσει ως πλάκα για την παραγωγή αντιτύπων σε χαρτί.
Είδη χαρακτικής:
·        Χαρακτική σε ξύλο
Η ξυλογραφία αποτελεί την αρχαιότερη τεχνική χαρακτικής και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους Κινέζους  για την εκτύπωση σχεδίων σε υφάσματα και, από τον 6ο αι. μ.Χ., για την εκτύπωση σχεδίων στο χαρτί. Η ξυλογραφία χρησιμοποιήθηκε πολύ αργότερα (τον 14ο αι. μ.Χ.) στην Ευρώπη για την εκτύπωση θρησκευτικών εικόνων. Μετά την ανακάλυψη της τυπογραφίας με κινητά στοιχεία από τον Γουτεμβέργιο, η ξυλογραφία χρησιμοποιήθηκε για την ένθεση εικόνων σε βιβλία.




·       Χαρακτική οξυγραφία
Η γραμμική οξυγραφία είναι ειδική μέθοδος χαρακτικής σε μέταλλο με τη βοήθεια οξέος. Στην τεχνική αυτή χρησιμοποιείται πλάκα από χαλκό, τσίγκο ή ατσάλι η οποία βάφεται με ειδικό βερνίκι. Ο χαράκτης ξύνει την επιφάνεια της πλάκας με βελόνες, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του βερνικιού. Η πλάκα βυθίζεται στη συνέχεια σε οξύ και οι απογυμνωμένες επιφάνειες που δεν προστατεύονται από το βερνίκι αντιδρούν με το οξύ και χαράσσονται. Ανάλογα με τις επαναλήψεις και τη διάρκεια της οξείδωσης, γίνονται και βαθύτερες οι χαράξεις, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να τυπώνονται πιο μαύρες. Όταν επιθυμεί ο χαράκτης να σταματήσει την οξείδωση σε κάποια περιοχή, καλύπτει τα οξειδωμένα σημεία της περιοχής αυτής με βερνίκι. Τελικό στάδιο προετοιμασίας της πλάκας είναι ο καθαρισμός της από το βερνίκι. Για να γίνει η εκτύπωση, προστίθεται μελάνι.




·         Χαρακτική σε χαλκό

Η χαρακτική στον χαλκό και στον μπρούντζο είναι μια πολύ παλιά τέχνη. Με το πέρασμα του χρόνου πήγε στο περιθώριο παραδίνοντας την σκυτάλη
στην χαρακτική του ξύλου και του γυαλιού τα  οποία μας είναι  ποιο γνωστά σήμερα. Ωστόσο  παραμένει μια πολύ ιδιαίτερη και πρωτότυπη τέχνη.



·         Χαρακτική σε γυαλί
Είναι πλέον μια πολύ διαδεδομένη τέχνη η οποία διακοσμεί οποιοδήποτε γυάλινο αντικείμενο με τα ποιο απλά μέχρι και τα πιο περίπλοκα σχέδια που  μπορούμε να φανταστούμε. Άνθρωποι που έχουν αφιερωθεί σε αύτη την τέχνη έχουν δημιουργήσει μοναδικά έργα απεικονίζοντας σκηνές που κόβουν την ανάσα.




·         Χαρακτική σε Λινόλεουμ

Το λινόλεουμ είναι ένα συνθετικό υλικό, ουσιαστικά μια πάστα από λινέλαιο με τριμμένο φελλό ή άλλο στερεό υλικό, απλωμένη πάνω σε τσουβάλι ή καμβά ή λινάτσα, το οποίο φτάνει σε μας σε πλάκες διαφόρων διαστάσεων και χρωμάτων. Το λινόλεουμ, σε αυτή τη μορφή, χρησιμοποιείται στην χαρακτική και το πλεονέκτημά του σε σχέση με άλλα υλικά είναι ότι χαράσσεται εύκολα.




·         Χαρακτική σε λίθο
Η Λιθογραφία είναι μια τεχνική εκτύπωσης η οποία επινοήθηκε το 1798 περίπου από τον Α. Ζένεφελντερ (Alois Senefelder), στηριζόμενος στο γεγονός ότι το νερό και οι λιπαρές ουσίες δεν αναμιγνύονται ποτέ.
Το θέμα ή η παράσταση σχεδιάζεται με λιπαρή κιμωλία πάνω σε πέτρα (πορώδη σβεστόλιθο) ή πλάκα τσίγγου και στην συνέχεια στεγνώνεται. Όταν το νερό τρέξει στις επιφάνειες που έχουν σχεδιαστεί, το λιπαρό μελάνι "πιάνει"μόνο στα σημεία που είναι χαραγμένα και όχι στην υγρή πέτρα.
Αρχικά χρησιμοποιούσαν την λιθογραφία μόνο για αναπαραγωγές αλλά σιγά σιγά εξελίχτηκε σε ανεξάρτητη τέχνη και καλλιεργήθηκε από πολλούς καλλιτέχνες του 19ου αιώνα. Η έγχρωμη λιθογραφία (χρωμολιθογραφία) καθιερώθηκε σαν είδος τέχνης για πρώτη φορά από τον Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ.





Επίδραση της χαρακτικής στο λόγο

Η χαρακτική είναι μια εικαστική τέχνη. Όπως όλες οι τέχνες αποτελεί ένα μέσω διάδοσης αισθήσεων και ιδεών. Κι όμως εκτελεί  και μια πιο σπουδαία αποστολή όπως αυτή που αναφέρεται ενδεικτικά στην ιστορία της Κίνας. Στην Κίνα η χαρακτική χρησίμευε σαν βιβλίο και σαν εφημερίδα για όλα εκείνα τα εκατομμύρια των αναλφάβητων. Είχε γίνει ένα σπουδαίο  μέσω καλλιέργειας για την καθρέπτηση των πολιτικών και οικονομικών συνθηκών που επικρατούσαν στην κινέζικη κοινωνία. Όπως συμπίπτει με τη ζωγραφική η εμφάνιση της γραφής έτσι εμφανίζεται και η χαρακτική στην τέχνη, ταυτόχρονα με την τυπογραφία στα τέλη του 14 ου αιώνα. Η χαρακτική χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο για την τύπωση  πολλών αντίτυπων ενός αρχικού πρωτότυπου κειμένου. Έτσι ξεκινά η διάδοση των βιβλίων σταδιακά σε όλο τον κόσμο. Η τέχνη της χαρακτικής έδωσε την δυνατότητα σε εκατομμύρια ανθρώπους να ανεβάσουν το μορφωτικό τους επίπεδο και να ελευθερώσουν  το πνεύμα τους από τις τότε αντιλήψεις. Ίσως αυτό το γεγονός να ήταν μια απόδειξη ότι ο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει τον κόσμο μόνο και μόνο χρησιμοποιώντας το μυαλό του. Με την διάδοση των βιβλίων ξεδιπλώνετε ένας  νέος κόσμος για τον άνθρωπο ο οποίος θα επιφέρει πολλά πλεονεκτήματα αλλά και πολλά μειονεκτήματα τα  οποία πρέπει να διαχειριστεί σωστά για να μην οδηγηθεί ο ίδιος στην καταστροφή του. Όπως και να έχει  η χαρακτική αποτέλεσε το μέσο διάδοσης  των βιβλίων, αν και στην αρχή θεωρήθηκε μια τέχνη δευτερεύουσας σημασίας απέδειξε στην εξέλιξη της ότι δικαιούται ένα μεγάλο μερίδιο από την αίγλη των εικαστικών τεχνών.


                                                                            ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΓΑΠΗ













Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Κολλάζ στον τοίχο του σχολείου




Η εν λόγο εργασία είναι βασισμένη στο Project της 2ας Λυκείου. Έπρεπε να πλαισιωθεί μία εικόνα η οποία ζωγραφίστηκε από την μαθήτρια Ναϊντή Δέσποινα στην   οποία απεικονιζόταν  μία κοπέλα και είχε ζωγραφιστεί με ασπρόμαυρο και γκρι χρώμα. Ξεκινήσαμε την εργασία παίρνοντας βιβλία του σχολείου, κόβοντάς τα σε διάφορα κομμάτια, σχέδια, σχήματα και μεγέθη διαλέγοντας εξίσου εικόνες αλλά και κείμενο δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα είδος κολλάζ.

Η προεργασία μας ξεκίνησε κόβοντας τις εικόνες. Οι εικόνες που κόπηκαν και κολλήθηκαν ήταν με χρώμα οι περισσότερες. Το υλικό που υπήρχε στις εικόνες ήταν αφηρημένο αλλά αντίστοιχα και με συγκεκριμένο θέμα και τοπίο και τα περισσότερα κείμενα κόπηκαν από τα βιβλία της Φυσικής.

Έπειτα περάστηκαν κομμάτια του τοίχου με κόλλα από τον κ. Ζυρπιάδη και τα παιδία και ξεκίνησε η εργασία. Με κόλλα περάστηκαν επίσης και τα κομμάτια χαρτιού που χρησιμοποιήθηκαν στο οποίο βοήθησαν οι υπόλοιποι συμμαθητές μας. Η κόλλα η οποία περάστηκε ήταν κόλλα για ταπετσαρία (γλουτολίνη). Με κομμάτια από τα βιβλία καλύφθηκε ολόκληρος ο τοίχος στον οποίο είχε κολληθεί η ζωγραφιά. Τελειώνοντας πάνω από την εργασία περάστηκε πάλι κόλλα για να μην ξεκολλήσουν οι εικόνες και τα κείμενα. Η εργασία μπορεί να θεωρηθεί και ως ανακύκλωση του χαρτιού εφόσον χρησιμοποιήθηκαν παλαιά βιβλία του σχολείου μας. Καταλήγοντας είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί η άριστη συνεργασία των μαθητών με τον κύριο αλλά και μεταξύ τους. Η δουλειά ήταν αξιοπρόσεχτη και πάρα πολύ καλή.   










Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Εικαστικές Δράσης

  • Προσωπογραφία
Η Προσωπογραφία ως αυτοσκοπός, σε αντίθεση με τη γενικότητα της ζωγραφικής, είναι κατα κύριο λόγο η εύστοχη απεικόνιση ενός προσώπου σε ζωγραφικό πίνακα, σε φωτογραφία, ή με την γλυπτική, ή άλλη καλλιτεχνική τέχνη, αλλά παράλληλα και η απεικόνιση της προσωπικότητας, των συναισθημάτων και του ψυχικού κόσμου του προσώπου που απεικονίζεται όπως το αντιλαμβάνεται ο δημιουργός.
Στην Ιστορία

Η προσωπογραφία ήταν ευρύτατα διαδομένη στους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Ονομαστές στην αρχαιότητα, για τον ρεαλισμό και την τεχνική τους αρτιότητα ήταν οι προσωπογραφίες του Αρχέλαου, του Αντίγονου του Μονόφθαλμου, όπως και η απεικόνιση του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τον ζωγράφο Απελλή (380/370 π.Χ). Σύμφωνα με τον Πλίνιο, ο Μέγας Αλέξανδρος ζήτησε από τον Απελλή να φιλοτεχνήσει μία προσωπογραφία της παλλακίδας Καμπάσπης και εκείνος την ερωτεύτηκε. Ο πίνακας εντυπωσίασε τόσο τον Αλέξανδρο ώστε αργότερα την παραχώρησε ως δώρο στο ζωγράφο. Κατά τον Πλίνιο μία προσωπογραφία του Μέγα Αλεξάνδρου, που φιλοτέχνησε ο Απελλής δεν άρεσε στον βασιλέα. Το άλογο του Αλέξανδρου, βλέποντας την προσωπογραφία του Αλεξάνδρου χλιμίντρισε, και ο Απελλής με θάρρος είπε "Βασιλιά, το άλογο από τέχνη ξέρει καλύτερα από εσένα".

Στα χριστιανικά χρόνια η τέχνη της προσωπογραφίας παραμελήθηκε, για να ξαναεμφανιστεί το 13ο αιώνα στην Ιταλία, με πρωτοπόρο το Φλωρεντινό ζωγράφο Τζιότο. Γρήγορα διαδόθηκε στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και χαρακτήρισε όλους τους επόμενους αιώνες.

Η εξέλιξη της προσωπογραφίας το 15ο αιώνα ήταν σημαντική, ζωγράφοι όπως οι Φλαμανδοί Βαν Αικ και Μέμλιγκ, ο Γάλλος Φουκέ, οι Ιταλοί Μπελίνι, Μποτιτσέλι, Πιέρο ντέλλα Φραντσεσκα και ο Πορτογάλος Γκονσάλβες έδωσαν αριστουργήματα του είδους.

Ο 16ος αιών σφραγίστηκε από τα έργα σπουδαίων καλλιτεχνών όπως του Ραφαήλ, του Τιτσιάνο, του Λεονάρντο ντα Βίντσι, του Βερονέζε, του Τιντορέττο στην Ιταλία, του Κράναχ και του Ντύρερ στη Γερμανία και του Ελ Γκρέκο στην Ισπανία. Παράλληλα διάφοροι Ευρωπαίοι ηγεμόνες, όπως ο Φραγκίσκος Α’ της Γαλλίας, η Αικατερίνη των Μεδίκων και διάφοροι Ιταλοί μεγιστάνες, υποστήριζαν αυτή την τάση και απέκτησαν αξιόλογες συλλογές προσωπογραφιών.

Τον 17ο αιώνα η τέχνη της προσωπογραφίας απέκτησε καθαρά πνευματικό χαρακτήρα. Οι καλλιτέχνες έστρεψαν την προσοχή τους στην απόδοση των εσωτερικών στοιχείων του ατόμου, αγνοώντας τα εξωτερικά χαρακτηριστικά. Σημαντικοί εκπρόσωποι του αιώνα αυτού ήταν ο Βαν Ντάικ, ο Ρούμπενς, ο Ρέμπραντ, ο Βελάσκεθ και ο Μουρίλο                     
                                                            
Animation

Animation (στα ελληνικά αποδίδεται με τους όρους Εμψύχωση, Κινούμενη Εικόνα είτε περιφραστικά Απόδοση Κίνησης στην Εικόνα) είναι η ταχεία προβολή μιας σειράς από εικόνες (δισδιάστατης ή τρισδιάστατης μακέτας) ή θέσεων ενός μοντέλου, έτσι ώστε να δημιουργείται η ψευδαίσθηση της κίνησης. Είναι μια οπτική οφθαλμαπάτη της κίνησης και αυτό συμβαίνει εξ αιτίας του φαινομένου διατήρησης της εικόνας στο μάτι επί 1/12 του δευτερολέπτου (μεταίσθημα ή μετείκασμα). Κίνηση μπορεί να δημιουργηθεί και να παρουσιαστεί με πολλούς τρόπους. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος απεικόνισης της κινούμενης εικόνας αποτελείται από ένα πρόγραμμα βίντεο ή κινουμένου σχεδίου.
Πρώιμα δείγματα

Οι πρώτες προσπάθειες σύλληψης του φαινομένου του κινουμένου σχεδίου ανήκουν στα παλαιολιθικά χρόνια. Μέσα σε σπηλιές βρέθηκαν χαραγμένα σχέδια, όπου τα ζώα απεικονίζονταν με πολλά πόδια, σε υπερτεθειμένες θέσεις, προφανώς για να δοθεί η αίσθηση της κίνησης.

Ένα πήλινο αγγείο 5.200 χρόνων, το οποίο είχε βρέθεί στη Σαχρ-ί Σόκτα (Shahr-i Sokhta) στο Ιράν, έφερε πάνω του πέντε σχέδια μιας κατσίκας ζωγραφισμένα. Αυτό έχει ακουστεί ότι είναι δείγμα του πρώτου animation. Ωστόσο, μιας και δεν υπήρχε εξοπλισμός για να παρουσιαστεί η κίνηση του σχεδίου, μια σειρά από εικόνες δεν μπορεί να λέγεται "κινούμενη εικόνα" με τη σωστή έννοια της λέξης.

Το φενακιστοσκόπιο, το πραξινοσκόπιο και το γνωστό ξεφύλλισμα ενός βιβλίου ήταν οι πιο δημοφιλείς μηχανισμοί που εφευρέθηκαν γύρω στο 1800, ενώ το 180 μ.Χ. είχε ήδη εφευρεθεί μια άλλη κινέζικη συσκευή. Αυτά τα μηχανήματα παρήγαν κίνηση από διαδοχικά σχέδια μέσω τεχνολογικών μέσων, όμως το animation δεν είχε αναπτυχθεί ουσιαστικά μέχρι την έλευση της Κινηματογραφίας, η οποία συνέβη πολύ αργότερα.
Τεχνικές
Παραδοσιακό animation
Δείγμα παραδοσιακού animation: το άλογο που τρέχει. Αποτέλεσμα κάποιων φωτογραφιών του Έντουαρντ Μάιμπριτζ από τον 19ο αιώνα που τους δόθηκε κίνηση με ροτοσκόπιο

Στις περισσότερες ταινίες κινουμένων σχεδίων του 20ού αιώνα χρησιμοποιούνταν η παραδοσιακή τεχνική απόδοσης της κίνησης στο σχέδιο. Κάθε ξεχωριστό πλαίσιο μιας ταινίας δημιουργημένης με την παραδοσιακή τεχνική, αποτελείται από μια φωτογραφία ή ένα σχέδιο, που σχεδιάζεται πρώτα σε ένα χαρτί. Για να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση της κίνησης, κάθε σχέδιο διαφέρει ελάχιστα από το προηγούμενο. Τα σχέδια των animator αποτυπώνονται σε μια διαφανή διαφάνεια εκτύπωσης που ονομάζεται κυψέλη, η οποία γεμίζεται με χρώματα προσδιορισμένων αποχρώσεων και τόνων από την πίσω πλευρά του σχεδίου. Οι ολοκληρωμένες διαφάνειες των χαρακτήρων φωτογραφίζονται μία-προς-μία σε φιλμ κινούμενης εικόνας με μια ραμφοειδή κάμερα, μπροστά από ένα ζωγραφισμένο φόντο.

Η παραδοσιακή μέθοδος της διαφάνειας ήταν πια ξεπερασμένη στις αρχές του 21ου αιώνα. Σήμερα, τα σχέδια των δημιουργών και τα φόντα σαρώνονται ή ζωγραφίζονται απευθείας σε ένα υπολογιστικό σύστημα. Χρησιμοποιούνται διάφορα λογισμικά προγραμμάτων για τον χρωματισμό των σχεδίων και για την προσομοίωση των κινήσεων και των εφέ στην κάμερα. Το τελικό κομμάτι της διαδικασίας είναι η εξαγωγή σε κάποιο από τα μεταφορικά μέσα, από το παραδοσιακό φιλμ των 35 mm και μετά, μέσα όπως το ψηφιακό βίντεο. Η εμφάνιση των παραδοσιακών διαφανειών διατηρούνται ακόμα, και η ουσιαστική δουλειά των animator έχει παραμείνει το ίδιο απαραίτητη τα τελευταία 70 χρόνια. Κάποιοι παραγωγοί animation χρησιμοποιούν τον όρο "tradigital" (παραδοσιακό-ψηφιακό) για να περιγράψουν την τεχνική των διαφανειών που κάνουν εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας των Η/Υ
Γιώργος Παπαδημητρίου

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Κινηματογράφος



Ο Κινηματογράφος ή σινεμά αποτελεί την αποκαλούμενη σήμερα έβδομη τέχνη. Στην αρχή εμφανίστηκε ως μία νέα τέχνη καταγραφής της κίνησης και της οπτικοποίησή της. Οι πρόδρομοι του κινηματογράφου ήταν πολλές εικόνες που προβάλλονταν πολύ γρήγορα. Το κινητοσκόπιο και το μουτοσκόπιο. Αλλά το πιο σημαντικό ήταν η ανακάλυψη του ίδιου του κινηματογράφου από τους αδερφούς Όγκυστ και Λουί Λιμιέρ στη Γαλλία. Η πρώτη προβολή έγινε στις 28 Δεκεμβρίου του 1985 στο Παρίση και η ημερομηνία αυτή ορίστηκε ως επίσημη ημερομηνία του κινηματογράφου.Είδη κινηματογράγοφου.
  • Βουβός : Στον Βουβό κινηματογράφο κύριος εκπρόσωπος ήταν ο Τσάρλι Τσάπλιν ή Σαρλό. Συχνά συνοδευόταν από ζωντανή μουσική και ήταν ασπρόμαυρος. 
  • Ομιλών: Μετά τα τέλη των 20's ο κινηματογράφος παρέμενε χωρίς ήχο. Η ιστορία του του ηχογραφημένου κινηματογράφου ξεκίνησε το 1926 όταν οι Warner Brothers παρουσίασε μία συσκευή  τη Vitaphone. 
Λίγο αργότερα άρχισε να μπαίνει και το χρώμα. Στην αρχή χρωμάτιζαν το φιλμ με το χέρι το ονομαζόμενο (καρέ). Αλλά το 1960 χάρη στην  τεχνολογία άρχισαν να συμβάλουν σε αυτή τη διαδικασία τα μηχανήματα.
Ο Κινηματογράφος ως τέχνη. Ένας από τους πρώτους κινηματογραφιστές ήταν ο Ζώρζ Μελιέ ο οποίος θεωρείτε από τους πρώτους σκηνοθέτες του κινηματογράφου. Ο οποίος εισήγαγε και τα εφέ. Ήταν και ο άνθρωπος που έκανες της πρώτες έγχρωμες ταινίες.
Γνωστοί σκηνοθέτες : F.Fellini , A.Hichcock, E.Muybridge αλλά και ο W.Disney. 
Είδη ταινιών:  
  • Κωμωδία
  • Δράμα
  • Τρόμου 
  • Περιπέτεια
  • Κινούμενα Σχέδια και άλλα πολλά!



Μαντίκου Ιωάννα

ΘΕΑΤΡΟ

Το θέατρο είναι ο κλάδος της τέχνης που αναφέρεται στην απόδοση ιστοριών μπροστά σε κοινό, με τη χρήση κυρίως του λόγου, αλλά και της μουσικής και του χορού. Το θέατρο μπορεί να έχει διάφορες μορφές, όπως είναι ο μονόλογος, η οπερα, το μπαλετο, η παντομιμα κ.ά. Το θέατρο δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Αρχαία Αθήνα, σαν μια εξέλιξη του διθυραμβου. Οι πρώτες μορφές του θεάτρου σε όλη τη διάρκεια της ελληνικής αρχαιότητας ήταν η τραγωδια, η κωμωδια και το σατυρικο δραμα. Στο αρχαίο ελληνικό θέατρο πρωταγωνιστούσαν μονάχα άντρες και ακόμη και σε γυναικείους ρόλους ντύνονταν οι ίδιοι γυναίκες.
Το 1962, από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, καθιερώθηκε η 27η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου.

Είδη θεάτρου

  • Αρχαιο Ελληνικο Θεατρο
  • Επιθεώρηση
  • Μιούζικαλ
  • Πρόζα
  • Βαριετέ
  • Όπερα (Λυρικό θέατρο) ή Μελόδραμα
  • Οπερέτα
  • Νο
  • Καμπούκι
  • Θέατρο Σκιών
                                                                                                                                                                               Θεοδωρα Σαραφογλου                          

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Η Οπερα και το Θεατρο Σκιων

Η όπερα αποτελεί μουσικό θεατρικό είδος, είναι δηλαδή μουσικη σύνθεση που περιλαμβάνει συγχρόνως και σκηνική δράση. Οι διάλογοι των ηθοποιών της όπερας αποδίδονται με τη μορφή τραγουδιού ενώ η θεατρική παράσταση εκτυλίσσεται παρουσία ενός μουσικού συνόλου. Ως είδος θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μουσικά επιτεύγματα του Δυτικού πολιτισμού και παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή μουσικά είδη.Ο όρος όπερα είναι ο πληθυντικός του λατινικού opus που σημαίνει το έργο.Η ποίηση της όπερας ή οι διάλογοι που αναδεικνύουν την πλοκή, αποτελεί το αποκαλούμενο libretto, το οποίο ανάλογα με το είδος της όπερας μπορεί να είναι σοβαρό ή περισσότερο κωμικό. Υπάρχει γενικά διχογνωμία σχετικά με το αν το λιμπρέτο ή η μουσική είναι το σημαντικότερο στοιχείο σε μια όπερα. Η μουσική είναι τις περισσότερες φορές συνεχής και έχει ως απώτερο στόχο τη δραματοποίηση των δρώμενων στη σκηνή.

Η παραδοσιακή όπερα αποτελείται από δύο είδη τραγουδιού για την αφήγηση της πλοκής του έργου: το ρετσιτατιβο, το μέρος του διαλόγου που κατά κύριο λόγο προάγει τη δράση και την αρια, όπου μέσω ενός μονολόγου αποκρυσταλλώνεται μια συναισθηματική κατάσταση. Αρκετές φορές έχουμε ντουέτα ή μεγαλύτερα ακόμα φωνητικά σύνολα, χωρίς να λείπουν -αν και είναι σπανιότερα- χορωδιακά μέρη.

Φωνές

Οι φωνές των τραγουδιστών της όπερας διακρίνονται καταρχήν σε ανδρικές και γυναικείες. Ανάλογα με αυτή την κατηγοριοποίηση διακρίνουμε τους εξής τύπους φωνών:

Τύποι ανδρικών φωνών

  • Βαθυφωνος ή μπάσσος (bass) - καλύπτει τις χαμηλότερες νότες
  • Βαρυτονος (baritone) - καλύπτει τις ενδιάμεσες περιοχές
  • Τενορος (tenor) ή οξύφωνος - καλύπτει τις υψηλότερες νότες
  • Κοντρα-Τενορος (countertenor) - καλύπτει τις υψηλότερες νότες που μπορεί να φτάσει ανδρική φωνή. Επειδή υπάρχουν μόνο λίγοι κοντρα-τενόροι παγκοσμίως, συχνά οι ρόλοι τους ερμηνεύονται από γυναίκες

Τύποι γυναικείων φωνών

  • Kοντραλτο (contralto) - καλύπτει τις χαμηλότερες νότες
  • Μεσοφωνος ή μέτσο-σοπράνο (mezzo soprano) - καλύπτει τις ενδιάμεσες περιοχές
  • Υψιφωνος ή σοπράνο (soprano) - καλύπτει τις υψηλότερες νότες

Υπαρχει η Γαλλικη Οπερα η Γερμανικη οι Οπερετες και η Οπερα του 19ου αιωνα.
Πηγη:wikipedia



Θεατρο Σκιων...

Υπάρχουν πολλές απόψεις για την καταγωγή του και ποικίλουν. Ερευνητές και μελετητές του θεάτρου σκιών ισχυρίζονται ότι οι Κινέζοι που ανακάλυψαν πρώτοι το χαρτί κάλυπταν με αυτό τα παράθυρα και τις πόρτες τους. Βλέποντας τη νύχτα τις σκιές των ανθρώπων και αντικειμένων που δημιουργούνταν στο φωτισμένο από μέσα χαρτί, εμπνεύστηκαν αυτό το είδος του θεάτρου. Από την Κίνα εξαπλώθηκε στους λαούς της μέσης ανατολής, στην Τουρκία, όπου τον 16ο αιώνα άκμασε σ' όλη την οθωμανική αυτοκρατορία και έπειτα στην Ελλάδα. Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι οι ρίζες του βρίσκονται στα Ελευσίνια ή στα Καβείρια Μυστήρια και άλλοι ότι είναι δημιούργημα των Μουσουλμάνων νομάδων. Το θέατρο Σκιών έγινε γνωστό και στην Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία. Στις αρχές του 19ου αιώνα και σύμφωνα με την προφορική παράδοση, οι πρώτες παραστάσεις Θεάτρου Σκιών παρουσιάστηκαν στα Ιωάννινα, στο παλάτι του Αλή Πασά.Ο πιο γνωστος και διαδεδομενος χαρακτηρας του θεατρου σκιων ειναι ο καραγκιοζης.Ο οποιος πεχτηκε πολυ καλα απο τον Ευγενιο Σπαθαρη.
Πηγη:Η καταγωγη του Θεατρου Σκιων.






Αναστασια Νεσαντ 



Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΕΙΚΟΝΟΦΡΑΦΗΜΕΝΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

                                   
                       
      Τα κλασσικά Εικονογραφημένα είναι σε σειρά κόμικς, που διασκευάζουν γνωστά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η σειρά κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1951 από τις εκδόσεις Πεχλιβανίδη, βασισμένη στην αντίστοιχη αμερικάνικη, και από τότε γνωρίζει συνεχείς ανατυπώσεις                          Χαρακτηριστικό της ελληνικής έκδοσης ήταν η προσαρμογή θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος, για την απόδοση των οποίων δούλεψαν γνωστοί Έλληνες εικαστικοί και λογοτέχνες. Τα Κλασσικά Εικονογραφημένα αποτέλεσαν μέρος της πολιτιστικής ζωής της χώρας για περίπου δυο δεκαετίες, και σύντροφο της παιδικής και νεανικής ηλικίας χιλιάδων Ελλήνων. Σήμερα οι πρώτες εκδόσεις αποτελούν συλλεκτικά αντικείμενα.

  Ιωσηφίδου Ειρήνη.











ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

       

      Εικαστικές τέχνες είναι τόσο περίπλοκες και τόσο απλές ταυτόχρονα. Ο άνθρωπος έχει αφιερώσει χρόνια και χρόνια για να ανακαλύψει τον θησαυρό που κρύβει η καθεμία, από την μουσική μέχρι και την αστρονομία! Κάθε τέχνη είναι ξεχωριστή και για αυτό η ασχολία της με αυτή προϋποθέτει προθυμία για σκληρή εξάσκηση. 
Μια απεικόνιση των 7 καλών τέχνων.
1.Αρχιτεκτονική   2. Ζωγραφική  3. Θέατρο
4.Γλυπτική 5.Μουσική 6.Χορός
6. Λογοτεχνία 7. Εικαστική Τέχνη
        Μουσική, Γλυπτική , Θέατρο , Ζωγραφική, Αρχιτεκτονική, Λογοτεχνία και Χορός,οι 7 βασικές τέχνες που αποτελούν τις εικαστικές τέχνες. Μια από τις τέχνες είναι η μουσική. Μουσική είναι η τέχνη που βασίζεται στην οργάνωση των ήχων με σκοπό την σύνθεση, την εκτέλεση και την ακρόαση/λήψη ενός μουσικού έργου. Είναι γνωστή ότι η μουσική είναι υπεύθυνη να καλύψει τις ανάγκες του ανθρώπου για έκφραση των συναισθημάτων και για να απαλύνει την ψυχική του δυσαρέσκεια.Γλυπτική είναι η τέχνη της δημιουργίας-έκφρασης , με την βοήθεια εργαλείων που στο τέλος αποτελούν μια τρισδιάστατη μορφή της. Με την βοήθεια της πέτρας, μαρμάρου, ξύλου, ή πηλού , οι γλύπτες δημιουργούν τα λεγόμενα γλυπτά, που θαυμάζουμε στα διάφορα μουσεία ή στις επιδεικτικές εκθέσεις.Η Ζωγραφική είναι η μια καλή τέχνη και θεωρείται η τέχνη παραγωγής ή αναπαράστασης μιας πραγματικής ή φανταστικής εικόνας. Οι πρώτες ζωγραφικές απόπειρες φαίνεται να έγιναν πριν από περίπου 32000 χρόνια, με μέσα μόνο με κόκκινη ώχρα και μαύρο. 
        Το θέατρο είναι μια ακόμα πολύ σημαντική τέχνη του πολιτισμού μας.  Είναι η απόδοση ιστοριών μπροστά σε κοινό, με τη χρήση κυρίως του λόγου αλλά και την βοήθεια της μουσικής και του χορού. Μερικά είδη θεάτρου είναι η όπερα, το μπαλέτο, η κωμωδία, η τραγωδία και το σατυρικό δράμα. Το θέατρο είναι η σύγχρονη μορφή του αρχαίου διθυράμβου.Η Αρχιτεκτονική είναι μια ακόμα τέχνη δημιουργίας σε τρισδιάστατη μορφή. Γνωστή ως υλοποίηση κτιρίων και επιστήμη σχεδιασμού, περιλαμβάνει τον σχεδιασμό όλων των κτιρίων μέχρι και τον σχεδιασμό επίπλων και μικρών πραγμάτων. Ετυμολογικά, αρχιτεκτονική προέρχεται από τις λέξεις αρχή και τέχνη. Επιπλέον, η λογοτεχνία είναι η τέχνη του έντεχνου λόγου. Τα γραπτά και τα προφορικά κείμενα αποτελούν την λογοτεχνία. Η λογοτεχνία είναι γνωστή ως μυθοπλαστική γραφή ή ως κείμενο που προσφέρει << αισθητική απόλαυση>>. Τέλος, ο Χορός είναι μια μορφή καλλιτεχνικής και αθλητικής έκφρασης, η οποία γενικά αναφέρεται στην κίνηση του σώματος συνήθως ρυθμική και συγχρόνως με την μουσική. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες  χορών από τους παραδοσιακούς, όπως οι Ποντιακοί, Θρακιώτικοι, Μακεδονικοί, μέχρι και τους σύγχρονους, όπως ο λάτιν χορός, ο μοντέρνος, το hip hop. 
          Οι τέχνες είναι απέραντες για να ανακαλυφθούν σε λίγο χρόνο και με λίγη κούραση. Για αυτό και από την αρχαιότητα, υπεύθυνες για κάθε τέχνη είναι η Καλλιόπη για την επική ποίηση  η Ευτέρπη για την μουσική, η Κλειώ της Ιστορίας, η Ερατώ της Λυρικής, η Μελπομένη του θεάτρου και πιο συγκεκριμένα της τραγωδίας, η Τερψιχόρη του χορού, η Θάλεια της κωμωδίας και η Ουρανία της αστρονομίας και της μαντικής. Αυτές είναι οι καλές τέχνες του πολιτισμού μας.

ΣΚΟΥΜΠΟΥΡΔΗ ΝΙΚΗ

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

H Αφίσα

Η αφίσα είναι ενα μεγάλο κομμάτι χαρτί με κείμενο και εικόνες συνήθως τυπωμένο,που αναρτάται σε τοίχο ή σε  άλλη επιφάνεια.
Συχνά είναι εργαλείο διαφήμισης,προπαγάνδας,διαμαρτυρίας ή τρόπος για να περάσει ενα μήνυμα.
Οι αφίσες που είχαν μόνο κείμενο έχουν μια μακρόχρονη ιστορία:διαφήμιζαν διάφορα έργα ή ενημέρωναν τους πολίτες για κυβερνητικές αποφάσεις.
Η ανάπτυξη της έγχρωμης λιθογραφίας ήταν μεγάλη επανάσταση για τις αφίσες,επιτρέποντας την φθηνή εκτύπωση αφισών με έντονα χρώματα.
Επίσης διάφορες αφίσες δημιουργήθηκαν απο γραφίστες και σε άλλες εποχές.
Στην δεκαετία του '60 με την άνοδο της ποπ αρτ και με τα κινήματα διαμαρτυρίας αυξήθηκε η χρήση της αφίσας. Ισως οι πιο ενδιαφέρουσες αφίσες ήταν αυτες των Γάλλων φοιτητών κατα την διάρκεια διάφορων γεγονότων.
Η κινηματογραφική βιομηχανία παρατήρησε οτι οι αφίσες με τα ζωηρά χρώματα είναι ενας καλός τρόπος προώθησης των ταινιών.
Η συλλογή κινηματογραφικών αφισών ειναι για πολλούς ενα σημαντικό χόμπι.

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Η γλυπτική είναι μία από τις "αθάνατες" εικαστικές τέχνες,η οποία υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων.Παρακάτω αναφέρονται κάποιοι από τους εκπροσώπους της:
    1.Ογκίστ(Αύγουστος) Ροντέν
  • Το φιλί
  • Η πύλη για την κόλαση
  • Ο σκεπτόμενος
  • Οι Αστοί του Καλαί
  • Αδάμ και Εύα 
   2.Έντγκαρ Ντεγκά


  • Μικρή δεκατετράχρονη χορεύτρια
  • Χορεύτρια που βάζει την κάλτσα της
   3.Antonio Pollaiolo


  • Capitoline Wolf ή Lupa ή She-wolf(Η λύκαινα που ταϊζει τον Ρωμύλο και τον Ρέμο)
    4.Γιαννούλης Χαλεπάς


  • Σάτυρος που παίζει με τον Ερωτα(Στο συγκεκριμένο έργο ο Χαλεπάς χαρακτηρίζεται ισάξιος του Ροντέν)
    5.Φειδίας


  •  Άγαλμα του Ολυμπίου Διός,ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου
  • Η Παρθένος Αθηνά
  • Άγαλμα της προμάχου Αθηνάς

Το φιλί,Ροντέν
Μικρή δεκατετράχρονη χορεύτρια,
Ντεγκά

Οι αστοί του Καλαί,Ροντέν
Σάτυρος που παίζει με τον Ερωτα,Χαλεπάς
Η Παρθένος Αθηνά,Φειδίας



Lupa,Pollaiolo
Νικηφορίδης Βασίλης

Η τέχνη την εποχή του μεσαίωνα και της αναγέννησης

 Η ελεύθερη έκφραση και βούληση δεν ήταν πάντοτε κάτι το αυτονόητο.Υπήρξαν αυταρχικές και θεοκρατικές κοινωνίες που περιόριζαν τις κοινωνικές ελευθερίες του ανθρώπου.Κάτι παρόμοιο συνέβη και με την τέχνη.Έτσι στην σκοταδιστική και οπισθοδρομική εποχή του μεσαίωνα η προσωπική έκφραση του καλλιτέχνη μέσα από το έργο του έπρεπε να ταυτίζεται απόλυτα με τα πρόσωπα της εποχής.Η καθολική εκκλησία ασκούσε κατά τον μεσαίωνα καταλυτική επιρροή σε θέματα κουλτούρας και πολιτισμού.Η μη ταύτιση ιδεών με την ηγεσία της οδήγησε πολλούς καλλιτέχνες και στοχαστές στην πυρά μέσω της ιεράς εξέτασης.Ο λόγος,επομένως,στο καλλιτεχνικό έργο την περίοδο εκείνη έμεινε στάσιμος και εξελίχθηκε αμυδρά.
 Η εξέλιξη των χρόνων ταυτίστηκε με την εξέλιξη στην κοινωνική ζωή του ανθρώπου όπου βασικές εκφάνσεις της όπως η τέχνη,η τεχνολογία,η επιστήμη άρχισαν να εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς.Η ελευθερία λόγου και έκφρασης στην περίοδο της αναγέννησης ώθησε πολλούς καλλιτέχνες να αφήσουν ανεξίτηλο το σημάδι τους στο πέρασμα των  χρόνων και να οδηγήσουν την τέχνη με όλες τις εκφάνσεις της στο απόγειο.Τα ανθρωποκεντρικά καλλιτεχνικά έργα της εποχής με την απαράμιλλη ομορφιά τους και οι φιλελεύθεροι,ανεξάρτητοι και αιώνιοι εκφραστές τους αποτελούν μέχρι σήμερα πυξίδα γα πολλούς καλλιτέχνες.Ο λογος εισχωρεί μέσω του μεγαλείου των εκφραστών του και εξελίσσεται στα καλλιτεχνικά έργα της αναγέννησης σε μεγάλο βαθμό και αποτέλεσε απαρχή μιας πιο ελεύθερης,δημιουργiκότερης και εμπνευσμένης εποχής,

Μάριος Φουρκιώτης


Ο μεσαίωνας ήταν μια εποχή σκοταδιστική και οπισθοδρομική,όπου δεν υπήρχε ανάπτυξη σε κανέναν τομέα της επιστήμης και κυρίως στην τέχνη.Επιπλέον,δεν υπήρχε ελευθερία λόγου και έκφρασης.Έτσι τα έργα των καλλιτεχνών έπρεπε να είναι απόλυτα ταυτισμένα με τις πεποιθήσεις και την νοοτροπία που επικρατούσε εκείνη την εποχή.Επομένως,ο λόγος στο καλλιτεχνικό έργο έμεινε στάσιμος και εξελίχθηκε αμυδρά,γι' αυτό και η εποχή αυτή έχει χαρακτηριστεί περίοδος των  "Σκοτεινών Αιώνων".Ωστόσο, με την εξέλιξη των χρόνων,αναπτύχθηκαν η τέχνη,η τεχνολογία και η επιστήμη με ραγδαίους ρυθμούς.Επιπρόσθετα,κατά την περίοδο της αναγέννησης υπήρχε ελευθερία λόγου και έκφρασης,με αποτέλεσμα πολλοί καλλιτέχνες να οδηγήσουν την τέχνη στο απόγειο της εξέλιξης της.Επομένως,ο λόγος εισχωρεί και εξελίσσεται στα καλλιτεχνικά έργα της αναγέννησης σε μεγάλο βαθμό και έτσι αποτέλεσε απαρχή για την δημιουργία μίας πιο εξελιγμένης εποχής.

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ

  • ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ?
  • ζωγραφική είναι μια απο τις 7 τεχνες που ονομαζονται εικαστικες.Εργο της ειναι η απεικονειση χρωματων και εικονων πανω σε επιπεδη επιφανεια.μεσω της ζωγραφικης ο καλλιτεχνης εκφραζεται.
  • Ζωγρα
  • Leonardo da Vinci (Μόνα Λίζα)
  •   εργάστηκαν για το αριστούργημα του σε μια περίοδο 20 ετών. Αυτός που έφερε μαζί του παντού. Το αινιγματικό χαμόγελο έχει εξάψει τη φαντασία του κόσμου. Έχει κλαπεί δύο φορές και τώρα κατοικεί στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι. Όταν η Μόνα Λίζα επισκέφθηκε Αμερική στη δεκαετία του 1960, απέκτησε μια εξέχουσα θέση κοντά σε αυτή του τότε προέδρου των ΗΠΑ John F Kennedy. Γιατί οι άνθρωποι ουρά για τόσες πολλές ώρες για να πιάσει μια φευγαλέα ματιά; Ίσως επειδή είναι πολύ ανθρώπινη, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει μια αίσθηση ότι υπάρχει κάτι πέρα. Στον κόσμο, αλλά κοιτάζοντας πέρα​​. Δεν είναι ότι ένα χαμόγελο ικανοποίησης υπέρτατη;Ο καθένας θα έχει μια διαφορετική άποψη και ότι είναι μέρος της έλξης της ζωγραφικής.
  • Το Scream - Edvard Munch
  • Μια ζωγραφική που συμβολίζει την αγωνία και τον πόνο της σύγχρονης ζωής. Έχει γίνει ένα από τα πιο διάσημα εικόνες της σύγχρονης εποχής. Κάπως με κάνει να σκεφτώ του Freud και κοιτάζοντας υποσυνείδητό μας. Είναι γνωστό, αλλά είναι καλό; Γιατί να δούμε την λάσπη στον κρίνος λιμνούλα, όταν μπορείτε να απολαύσετε τις lillies στην κορυφή Δημιουργία του Αδάμ - Καπέλα Σιξτίνα του Μιχαήλ Άγγελου
  • Michelangelo χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για τον πόνο της Καπέλα Σιξτίνα. Επέλεξε σκηνές από την Παλαιά Διαθήκη. Αυτή είναι η στιγμή του Θεού δημιουργία Αδάμ. Αυτό είναι μόνο ένα κλάσμα της Καπέλα Σιξτίνα. Για να εκτιμήσουμε πλήρως την έκταση, το μεγαλείο και την ομορφιά της δημιουργίας Michelangel, μπορείτε πραγματικά να επισκεφθείτε το Βατικανό. 
                                                                                                                    Ελευθερίου Δημήτρης

Τα κόμικς


Τα κόμικς που είναι γνωστά και ως ένατη τέχνη, είναι μια μορφή οπτικής τέχνης που αποτελείται από εικόνες που συνήθως συνδυάζονται με κείμενο, το οποίο συχνά βρίσκεται σε συννεφάκια κειμένου ή λεζάντες. Τα κόμικς είναι σχήματα και εικόνες ευρισκόμενα εσκεμμένα σε σειρά με σκοπό να μεταδώσουν πληροφορίες και να προκαλέσουν μια αισθητική αντίδραση από τον χρήστη. Ο ορισμός αυτός αφήνει ορθά έξω τις γελοιογραφίες που είναι μεμονωμένες εικόνες, αφού στα κόμικς υπάρχει σαφώς μια αφηγηματική αλληλουχία μεταξύ των εικόνων. Η ύπαρξη κειμένου επίσης δεν είναι απαραίτητη.                                                                                
Τα κόμικς γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη στις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα στην Αμερική, κυρίως από τις ιστορίες με υπερήρωες εταιριών όπως η DC Comics και η Marvel comics. Στην Ευρώπη υπήρχε μια μικρή σκηνή, που ξεκίνησε με πρωτοπόρους τους Βέλγους και εκδόσεις όπως ο Τεντέν και το περιοδικό Spirou. Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο με την άφιξη των αμερικάνικων κόμικς στην Ευρώπη αλλά και τη μεσολάβηση της δεκαετίας του '60, που αγκάλιασε αντικουλτούρες όπως τα κόμικς, αυτά σιγά-σιγά καθιερώθηκαν ως σοβαρό είδος τέχνης.
Αναλόγως το πως ορίζει κανείς τα κόμικς, οι ρίζες τους μπορούν να αναζητηθούν στο 15ο αιώνα ή ακόμα και στα Αιγυπτιακά ιερογλυφικά. Παρόλα αυτά, η σημερινή μορφή τους (με καρέ και κείμενο σε συννεφάκια ή λεζάντες) εμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Πρωτοπόροι λοιπόν του είδους θεωρούνται για την μεν Ευρώπη το περιοδικό Ally Sloper's Half Holiday που κυκλοφόρησε στην Αγγλία το 1884 για τις δε ΗΠΑ το  του Ρίτσαρντ Άουτκολτ , του οποίου κύριος χαρακτήρας ήταν το Κίτρινο Παιδί και ξεκίνησε να δημοσιεύεται σαν ένθετο στριπ σε εφημερίδες το 1895.

To graffiti











To graffiti με την μορφή που παρουσιάζει ως και σήμερα πρωτοεμφανίστηκε στη δεκαετία του 70 στις κοινότητες των αφροαμερικανών. Την ίδια περίοδο και στα ίδια μέρη αναπτύχθηκε και το κίνημα του hip hop. Ίσως και για αυτό πολλοί και για αρκετά χρόνια να το θεωρούσαν ένα από τα στοιχεία του hip hop.Ένας ακόμα λόγος που ίσως το graffiti να ταυτίστηκε με το hip hop είναι πως και τα δύο αρχικά απευθύνονταν και προέρχονταν από τον ίδιο καταπιεσμένο κόσμο. Ένα χαρακτηριστικό των πρώτων graffiti είναι πως αρκετά συχνά έμεναν ανυπόγραφα.Αυτό που φαινόταν να νοιάζει τους δημιουργούς τους , ήταν το μήνυμα του εκάστοτε κομματιού που συνήθως ήταν άκρως κοινωνικό και πολιτικό.




ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΦΑΧΑΝΤΙΔΗΣ !

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ MAIL  . ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΑΤΟΜΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ  ΓΙΑ ΤΟ PROGECT  5 "ΤΕΧΝΗΣ ΛΟΓΟΣ" ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΦΟΡΑ. ΚΑΘΕ ΑΡΧΕΙΟ ΕΧΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ. ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΑΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΈΧΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΑΣ ΜΕ ΕΝΤΟΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. ΣΥΜΠΛΗΡΏΣΤΕ ΤΟ ΥΠΟΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Ή ΝΑ ΤΟ ΕΚΤΥΠΩΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΓΡΑΨΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ.Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΕΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΘΑ  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΤΕ ΩΣ ΟΜΑΔΑ ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ (ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ) , ΑΦΟΥ ΤΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

4η ΟΜΑΔΑ

4η ΟΜΑΔΑ

Ερευνητικό ερώτημα:
Αναζητήστε σε συγκεκριμένους καλλιτέχνες και συγκεκριμένα έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και άλλων εικαστικών τεχνών τη σχέση λόγου-εικόνας, τον τρόπο συνύπαρξης τους και πως αντιλαμβάνεται το τελικό αποτέλεσμα ο θεατής.

Υποερώτημα:

Να βρείτε μερικές γενικές πληροφορίες για τη ………………………… και να παρουσιαστούν στην ολομέλεια, ώστε να έχουν όλοι μια γενική εικόνα της κάθε τέχνης

Πηγή άντλησης πληροφοριών: σχολικό βιβλίο Ιστορίας της Τέχνης, Διαδίκτυο








Να συμπληρώσετε τα υπό ερωτήματα που έχετε αναλάβει.!


3η ΟΜΑΔΑ


3η ΟΜΑΔΑ
Ερευνητικό ερώτημα:
Πως το κείμενο γίνετε σενάριο, ρόλος και εικόνα στο θέατρο, κινηματογράφο, εικαστικές δράσεις;
Υποερώτημα:
Να βρεις μερικές γενικές πληροφορίες για  την τέχνη του ……………………..  και να παρουσιαστούν στην ολομέλεια, ώστε να έχουν όλοι μια γενική εικόνα της

Πηγή άντλησης πληροφοριών: σχολικό βιβλίο Ιστορίας της Τέχνης, Διαδίκτυο





Να συμπληρώσετε τα υπο ερωτήματα που έχετε αναλάβει.!


" Graffiti "

Γκράφιτι:


Η τέχνη του δρόμου




Δοκιμασμένη μέθοδος σε «λερωμένους» δρόμους.Τοίχοι γεμάτοι με μπογιές και σχέδια. Τα γκράφιτι είναι η τέχνη του δρόμου. Κραυγές αποτυπωμένες συνήθως με σπρέι από ομάδες νέων  που επιθυμούν να δώσουν το στίγμα τους στην ανώνυμη μουντάδα της πόλης. Πολλοί είναι αυτοί που δεν τους αρέσουν και τα θεωρούν μουντζούρες ενώ άλλοι τα θαυμάζουν και τα βλέπουν ως μικρά έργα τέχνης. Το γκράφιτι που σημαδεύει τις επιφάνειες της πόλης είναι ο απόγονος των συμβόλων και εικόνων που βρέθηκαν στις σπηλιές της προϊστορικής περιόδου και σα στόχο είχαν την υπενθύμιση της ανθρώπινης ύπαρξης στο χώρο αλλά και την επικοινωνία.